Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1005
2020. április 9.

Az ENSZ-főtitkár nyilatkozata az új koronavírusról

New York, 2020. április 8.

Az új koronavírus járvány (Covid-19) az egyik legveszélyesebb kihívás, amellyel életünkben a világ szembenézett. A Covid-19 mindenekfelett az emberiség válsága, súlyos egészségügyi, társadalmi és gazdasági következményekkel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint ezer alkalmazottjával iránymutatással, továbbképzéssel, felszerelésekkel és konkrét életmentő szolgáltatásokkal az első sorokban küzd a tagállamok és társadalmaik, közöttük a legsérülékenyebbek vírus elleni harcában.

Első kézből láttam a WHO munkatársainak bátorságát és elszántságát, amikor tavaly ellátogattam a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol a WHO munkatársai bizonytalan körülmények között és nagyon veszélyes távoli helyeken harcoltak a halálos ebolavírus ellen. A WHO jelentős sikerének tulajdoníthatjuk, hogy hónapok óta nem regisztráltak új ebolás esetet. Hiszem, hogy támogatnunk kell az Egészségügyi Világszervezetet, amely feltétlenül szükséges a világ azon erőfeszítéseihez, hogy legyőzzük az új koronavírust.

Az életünkben ez egy példa nélküli vírus, amely példa nélküli válaszokat kíván. Természetesen ilyen körülmények között előfordulhat, hogy ugyanazokat a tényeket másként értelmezik különböző entitások. Egyszer, amikor majd legyőztük ezt a járványt, akkor lehetőségünk lesz arra, hogy visszanézzünk és teljesen megértsük azt, hogy miként indult el, pusztított oly gyorsan világszerte, és hogyan reagáltak az érintettek a válságra. A tanulságok nélkülözhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a jövőben esetleg megjelenő hasonló kihívásokra hatékony választ tudjunk adni.

De ennek még nincs itt az ideje. Most az egységnek és a nemzetközi közösség szolidárisan végzett közös munkájának van itt az ideje, hogy megállítsuk a vírust és annak pusztító következményeit.

* *** *