Sajtóközlemények

Tájékoztató jellegű, nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1100
2020 december 18.

Az ENSZ-Főtitkár

Üzenete a Migránsok Nemzetközi Napján

2020. December 18.

Idén a migránsok nemzetközi napján, egy olyan évre tekintünk vissza, amelyben a COVID-19 járvány miatt emberek millióinak kellett megtapasztalni a barátoktól, családtól való távollét fájdalmát, valamint a munkahelyi és a jövővel kapcsolatos bizonytalanságot.

Ugyanezekkel az érzelmekkel szembesülnek migránsok világszerte, az év minden napján.

Ebben a kihívásokkal teli időszakban ráébredtünk, hogy nagy mértékben függünk azoktól, akik a háttérben dolgoznak a közösségünkért. A migránsok óriási szerepet játszottak a válság kezelésében a lezárások idején - a betegek és az idősek gondozásától az élelmiszer-ellátás biztosításáig - ezzel is rávilágítva fontos funkciójukra a táradalomban.

Mivel a migránsok szerves részét képezik társadalmainknak, fontos, hogy központi szerepet kapjanak a világjárványból való felépülés után is.

Biztosítanunk kell, hogy a migránsok, jogi státuszuktól függetlenül, minden országban részt vehessenek a világjárványra adott védekezőintézkedésekben, különösen az egészségügyi és oltási programokban. El kell utasítanunk a gyűlöletbeszédet és az idegengyűlöletet. Ezen felül megoldásokat kell találnunk azon migránsok számára, akik jövedelem vagy jogi státusz nélkül maradtak magukra, és nem tudnak hazatérni.

Az idei migránsok nemzetközi napján ragadjuk meg azon lehetőségeket, amelyeket a világjárványból való kilábalás nyújt, és valósítsuk meg a biztonságos, rendezett és szabályos migrációra vonatkozó globális megállapodást. Gondoljuk újra az emberi mobilitást, és tegyük lehetővé, hogy a migránsok is hozzá tudjanak járulni a belföldi és külföldi gazdaság újjáélesztéséhez, valamint hozzunk létre egy befogadóbb és rugalmasabb világtársadalmat.

* *** *