Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1145
2021. június 18.

Az Egyesült Nemzetek főtitkárának

üzenete a menekültek világnapján
« Együtt gyógyulunk, tanulunk és ragyogunk »

2021. június 20.

A háború, az erőszak és az üldöztetés több mint 80 millió embert kényszerített arra világszerte, hogy elmeneküljön otthonából és hátrahagyjon mindent azért, hogy ők és családjaik életben maradjanak.

A menekülteknek teljesen újra kell kezdeniük az életüket.

Az új koronavírus járvány viszont sokuknak elvette a megélhetését, megbélyegzésükhöz és rágalmazásukhoz vezetett, valamint sokukat aránytalanul súlyosabban érintett.

Ugyanakkor a menekültek ismét megmutatták felbecsülhetetlen hozzájárulásukat a befogadó társadalmaikhoz, ugyanis nélkülözhetetlen szerepet töltenek be azok között, akik az élvonalban küzdenek a vírus ellen.

Kötelességünk segíteni a menekülteket abban, hogy újraépítsék az életüket.

Az új koronavírus járvány megmutatta, hogy csak akkor járhatunk sikerrel, ha összefogunk.

A menekültek világnapján felhívok minden közösséget és kormányt arra, hogy vonják be a menekülteket az egészségügybe, az oktatásba és a sportba.

Együtt gyógyulunk, amikor mindannyian megkapjuk a számunkra szükséges ellátást.

Együtt tanulunk, amikor mindannyian lehetőséget kapunk a tanulásra.

Együtt ragyogunk, amikor csapatként működünk és tiszteljük egymást.

A menekültek világnapján megdicsérem azokat az országokat, amelyek menekülteket fogadtak be. Mégis további támogatásra van szükségünk az államoktól, a magánszektortól, a közösségektől és az egyénektől, amennyiben egy befogadóbb és megkülönböztetéstől mentes jövő felé kívánunk haladni.

Azok a menekültek, akikkel találkoztam megmutatták, hogy mit jelent újraépíteni saját életüket, miközben arra törekszenek, hogy jobbá tegyék a körülöttük lévők életét is.

Tíz évig voltam menekültügyi főbiztos és ez idő alatt inspirált a menekültek bátorsága, rugalmassága és elszántsága.

Köszönettel tartozom a menekülteknek és a belső menekülteknek világszerte, valamint újból kifejezem személyes csodálatomat azzal kapcsolatban, amit a remény és a gyógyulás erejéről tanítottak nekünk.

A menekültek világnapján és minden nap kiállunk a menekültek mellett.

* *** *