Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1153
2021. július 29.

Az Egyesült Nemzetek főtitkárának

üzenete az emberkereskedelem elleni világnapon

„Az áldozatok hangját kell követnünk”

2021. június 30.

Annak veszélye áll fenn, hogy az egyre növekvő egyenlőtlenségek és a gazdasági hanyatlás által kísért világjárvány közepén, az emberkereskedelem túlélőinek és áldozatainak hangját nem halljuk meg.

Az új koronavírus járvány idején a törékenység és a kétségbeesés erősödése közben, most fontosabb mint valaha, hogy figyeljünk a túlélők történeteire.

A járvány következtében további 124 millió ember jutott mélyszegénységbe, akik közül milliók válhatnak az emberkereskedelem lehetséges áldozataivá.

A gyermekek jelentős és egyre növekvő veszélyben vannak, amelyet az is mutat, hogy ők teszik ki az áldozatok egyharmadát világszerte, és ez az arány 15 év alatt háromszorozódott meg. Az alacsony jövedelmű országokban az áldozatok felét a gyerekek adják, akiket leginkább kényszermunkára adnak el. A bűnözők mindenhol számítógépes eszközök segítségével azonosítják, irányítják és zsákmányolják ki a sebezhető embereket. A gyermekeket egyre inkább online csatornákon keresztül érik szexuális kizsákmányolásra, kényszerházasságra és egyéb visszaélésekre irányuló támadások.

Az emberkereskedelem egyik legelterjedtebb és legborzasztóbb fajtája továbbra is a nők és a lányok szexuális kizsákmányolására irányuló kereskedelem. A legtöbb régióban a bevándorlók teszik ki az emberkereskedelem áldozatainak több mint a felét.

A kormányoknak sürgős lépéseket kell tenniük azért, hogy megerősítsék a megelőzést, támogassák az áldozatokat és felelősségre vonják az elkövetőket. Ehhez szükséges a határokon átnyúló szervezett bűnözés elleni ENSZ-egyezmény és az azt kiegészítő, az emberkereskedelem megelőzéséről, visszaszorításáról és büntetéséről szóló jegyzőkönyv végrehajtása.

Az erőfeszítéseinket az emberkereskedelem túlélőinek segítségével kell irányítanunk. A hozzájárulásuk nélkülözhetetlen ahhoz, hogy foglalkozzunk a kockázati tényezőkkel és mintákkal, beazonosítsuk és megvédjük az áldozatokat, valamint biztosítsuk számukra az igazságszolgáltatáshoz és a felépüléshez szükséges hozzáférést, miközben a kizsákmányolóikat felelősségre vonják.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete elkötelezett amellett, hogy meghallja az emberkereskedelem áldozatainak és túlélőinek hangját és válaszoljon mondanivalójukra, valamint biztosítsa jogaikat és méltóságukat, felerősítse történeteiket és azokból tanulva folytassuk harcunkat annak érdekében, hogy megelőzzük és felszámoljuk ezt a borzalmas bűncselekményt.

* *** *