Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1155
2021. augusztus 9.

Az Egyesült Nemzetek főtitkárának

Nyilatkozata az IPCC 1. számú, a klímaváltozás természettudományos alapjaival foglalkozó munkacsoportjának hatodik felméréséről szóló jelentésével kapcsolatban

2021. augusztus 9.

A klímaváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) 1. számú munkacsoportjának ma közzétett jelentése egy vörös riasztás az emberiség számára. A vészharang már süketítő, a bizonyíték pedig megcáfolhatatlan: a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátása és az erdőirtás megfullasztják a bolygónkat, valamint emberek milliárdjait teszik ki azonnali veszélynek. A globális felmelegedés a Föld minden régiójára hatással van, számos változás pedig visszafordíthatatlan.

A nemzetközileg elfogadott 1,5 Celsius-fokos határérték veszélyesen közeledik.

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a közeljövőben elérjük az 1,5 Celsius-fokot. Az egyetlen módja annak, hogy megelőzzük a határérték átlépését az, hogy sürgősen felgyorsítjuk az erőfeszítéseinket és a legambiciózusabb utat követjük.

Most kell határozottan cselekednünk ahhoz, hogy megvalósítsuk az 1,5 Celsius-fokos célkitűzést.

Már 1,2 Celsius-foknál tartunk, ami folyamatosan emelkedik. A felmelegedés felgyorsult az elmúlt évtizedekben. Minden egyes tized fok számít. Az üvegházhatású gázok koncentrációja rekordmagas. A szélsőséges időjárás és a klímakatasztrófák egyre gyakrabban fordulnak elő és egyre intenzívebbek. Ezért is olyan fontos az ENSZ idei éghajlatváltozási konferenciája (COP26) Glasgow-ban.

A társadalmaink életképessége azon múlik, hogy a kormányfők, az üzleti világ és a civil társadalom vezetői közös szakpolitikákkal, fellépésekkel és befektetésekkel a hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsák. Ezzel tartozunk az egész emberiségnek, főleg a klímaváltozás által leginkább sújtott, legszegényebb és legsérülékenyebb közösségeknek és nemzeteknek, amelyek legkevésbé felelősek a mára kialakult klímaveszélyhelyzetért.

A megoldások világosak. Mindenki számára elérhetők a befogadó és zöld gazdaságok, a fellendülés, a tisztább levegő és a jobb egészség, amennyiben erre a válságra szolidaritással és bátorsággal reagálunk. Minden nemzetnek, azon belül is a G20-országoknak és a legnagyobb kibocsátóknak csatlakozniuk kell a koalícióhoz, amely a nettó zéró kibocsátás elérése mellett kötelezte el magát, valamint hiteles, konkrét és megfelelőbb nemzetileg meghatározott hozzájárulásokkal és szakpolitikákkal kell megerősíteniük elkötelezettségüket a Glasgow-ban tartandó COP26 előtt.

Azonnali fellépésre van szükségünk az energiával kapcsolatban. A széndioxid-kibocsátás jelentős mérséklése nélkül a 1,5 Celsius-fokos célt könnyen elszalaszthatjuk. A jelentés a szén és a fosszilis tüzelőanyagok végét kell, hogy jelentse mielőtt azok lerombolják a bolygónkat. 2021 után nem épülhet új szénerőmű a bolygónkon. Az OECD-országoknak ki kell vezetniük a szenet 2030-ig, a többi országnak pedig 2040-ig. Az országoknak abba kell hagyniuk a fosszilis tüzelőanyagok felkutatását és kitermelését, valamint a fosszilis tüzelőanyagokra adott támogatásokat a megújuló energiára kell átcsoportosítani. 2030-ra a nap és a szél kapacitásnak meg kellene négyszereződnie, a megújuló energia befektetéseknek pedig meg kellene háromszorozódniuk, hogy a nettó zéró kibocsátást a század közepéig elérjük.

A klímaváltozás hatásai kétséget kizáróan egyre rosszabbak lesznek. Világos erkölcsi és gazdasági kötelességünk, hogy megvédjük azoknak az életét és megélhetését, akik a klímaválságot első kézből tapasztalják meg. Az alkalmazkodás és a hatások mérséklésének finanszírozását is komolyan kell venni. Csak a kifizetések 21 százaléka jut a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra. Újra felhívom a donorokat és a multilaterális fejlesztési bankokat, hogy a klímaváltozás összes közfinanszírozásának legalább 50 százalékát az emberek, különösen a nők és a veszélyeztetett csoportok védelmére fordítsák. Az új koronavírus járványból való felépülésnek összhangban kell lennie a párizsi klímamegállapodásban foglaltakkal. Ezen felül a fejlődő országoknak több évtizede odaígért, az éghajlatváltozás enyhítésére és az alkalmazkodásra évente járó 100 milliárd amerikai dolláros finanszírozást is ki kell fizetni.

A klímaválság hatalmas pénzügyi kockázatot jelent a befektetők, a vagyonkezelők és a vállalatok számára. Ezeket a kockázatokat fel kell mérni, közzé kell tenni és enyhíteni kell. Arra kérem a vállalati vezetőket, hogy támogassák a minimum nemzetközi széndioxid-árazást, valamint igazítsák portfóliójukat a párizsi klímamegállapodáshoz. A köz- és magánszektornak együtt kell dolgoznia azon, hogy biztosítsák az igazságos és gyors átalakulást a nettó zéró kibocsátású globális gazdaság felé.

Ha most egyesítjük az erőinket, akkor el tudjuk kerülni a klímakatasztrófát. Viszont, ahogy a mai jelentés egyértelműen megmutatja: nincs idő a késlekedésre és a kifogásokra. Számítok a kormányfőkre és minden résztvevőre, hogy hozzájárulnak a COP26 sikeréhez.

* *** *