Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1181
2021. október 22.

Az ENSZ-főtitkár üzenete

Az Egyesült Nemzetek napján

2021. október 24.

Hetvenhat évvel ezelőtt jött létre az Egyesült Nemzetek Szervezete, amely reményként szolgált egy olyan világ számára, amely egy szörnyű konfliktus árnyékából próbált kilépni.

Ma az ENSZ-ben dolgozó nők és férfiak viszik tovább ezt a reményt világszerte.

A COVID-19 járvány, a fegyveres konfliktusok, az éhezés, a szegénység és a klímavészhelyzet, mind emlékeztetnek bennünket arra, hogy világunk messze nem tökéletes.

Ugyanakkor ezek azt is világossá teszik, hogy a szolidaritás az egyetlen járható út.

Közösen kell megbirkóznunk a nagy kihívásokkal és előrehaladnunk a fenntartható fejlődési célok megvalósításának útján.  

Ehhez gondoskodnunk kell arról, hogy mindenki, mindenhol és minél hamarabb hozzáférjen a COVID-19 járvány elleni védőoltáshoz.

Biztosítanunk kell és fenn kell tartanunk minden ember méltóságát és jogait, különös tekintettel a legszegényebbekre, a leghátrányosabb helyzetben élőkre, a lányokra és a nőkre, a gyermekekre és a fiatalokra.

Véget kell vetnünk a világunkat megsebző fegyveres konfliktusoknak. 

Merész vállalásokat kell tennünk az éghajlatváltozás terén annak érdekében, hogy megmentsük a bolygónkat, majd ezeket a vállalásokat be is kell tartanunk.

Ezen felül ki kell alakítunk egy befogadóbb, összehangoltabb és hatékonyabb globális kormányzást, ahogy azt kifejtettem a Közös Programunk című nemrég megjelent jelentésemben is.

Nincs lejárati ideje az ENSZ Alapokmányát az elmúlt hetvenhat évben működtető értékeknek, vagyis a békének, a fejlesztésnek, az emberi jogoknak és a mindenki számára elérhető lehetőségeknek.

Az ENSZ napján álljunk ezen ideák mögé és valósítsuk meg az Egyesült Nemzetek Szervezete által képviselt ígéretet, lehetőséget és reményt.

* *** *