Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1187
2021. november 25.

Az ENSZ-főtitkár videóüzenete

a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján

2021. november 25.

A nők és a lányok elleni erőszak továbbra is az egyik leginkább elterjedt és legégetőbb emberi jogi sérelem napjainkban a világon.

Ez egy borzalmas bűntett és egy közegészségügyi vészhelyzet, amely messzemenő következményekkel jár nők és lányok milliói számára világszerte.

A UN Women legfrissebb adatai megerősítik, hogy a COVID-19 járvány ideje alatt felerősödött a nők és a lányok ellen elkövetett erőszak.

13 országban a nők közel fele számolt be arról, hogy ő maga vagy egy általa ismert másik nő nemi alapú erőszakot tapasztalt a járvány idején.

A nők közel negyede jelentette, hogy az otthoni konfliktusok egyre gyakoribbá váltak. Körülbelül ugyanannyian mondták azt, hogy kevésbé érzik magukat otthon biztonságban.

A társadalom bármelyik pontján is történjen az erőszak, az mindannyiunkra kihat. Többek között sebhelyeket hagy a következő nemzedékeken és gyengíti a társadalom szerkezetét.

A nők elleni erőszak összefüggésben van a civilek elnyomásával és az erőszakos konfliktusokkal. A nők elleni erőszakon alapul a háborús eszközként használt megerőszakolástól kezdve a szexuális rabszolgaságon át az erőszakos szélsőségesség által táplált nőgyűlölethez hasonló minden cselekedet.

De a nők elleni erőszak elkerülhető. Helyes szakpolitikákkal és programokkal eredményeket tudunk elérni.

Ehhez átfogó és olyan hosszú távú stratégiákra van szükség, amelyek az erőszak okaival foglalkoznak, megvédik a nők és a lányok jogait, valamint előmozdítják az erős és önálló nőjogi mozgalmakat.

Ez alapján alakította ki az Egyesült Nemzetek Szervezete az Európai Unióval együttműködésben a Reflektorfény Kezdeményezést.

Tavaly a részt vevő országokban 22 százalékkal emelkedett az elkövetők ellen foganatosított büntetőeljárások száma. 84 törvényt és szakpolitikát fogadtak el vagy erősítettek meg. A járvány miatt bevezetett korlátozások ellenére pedig több mint 650.000 nő és lány fért hozzá a nemi alapú erőszak áldozatainak fenntartott szolgáltatásokhoz.

A változás lehetséges.

Itt az idő arra, hogy erőfeszítéseinket megkettőzzük és együtt szüntessük meg a nők és a lányok elleni erőszakot 2030-ig.

* *** *