Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1196
2021. december 17.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a migránsok nemzetközi napján

2021. december 18.

Idén a migránsok nemzetközi napján elismerjük a migránsok szerepét, amit számos küzdelem – köztük a COVID-19 járvány – ellenére vállaltak világszerte.

A migránsok továbbra is széles körben találkoznak megbélyegzéssel, egyenlőtlenségekkel, idegengyűlölettel és rasszizmussal. A migráns nők és lányok fokozottan ki vannak téve a nemi alapú erőszaknak, mindemellett kevesebb lehetőségük van arra, hogy segítséget kérjenek. A lezárt határok miatt sok migráns maradt bevétel és menedék, valamint a hazatérés lehetősége nélkül, bizonytalan jövővel és családjától elszakítva.

A járvány idején azonban a migránsok mindenhol gazdagították a társadalmat, és gyakran a helyszíni járványkezelésben tudósként, az egészségügyi személyzet tagjaként vagy más kulcsfontosságú munkakörben tevékenykedtek.

Jövőre a Nemzetközi Migrációs Felülvizsgálati Fórum számot ad a „Globális egyezség a biztonságos, rendezett és szabályozott migrációért” végrehajtásában elért eredményekről. Ez lehetőség arra, hogy a migránsok teljes befogadásának biztosítására irányuló erőfeszítéseinket előmozdítsuk, miközben ellenállóbb, igazságosabb és fenntarthatóbb társadalmakat építünk. Üdvözlöm az ENSZ Migrációs Hálózata által indított kötelezettségvállalási kampányt az egyezség erősítése, valamint a tagállamok és más szereplők bevonása érdekében.

Soha nem volt még ennyire sürgős a migránsokkal vállalt szolidaritás.

Eredményesebb nemzetközi együttműködésre és a migráció jelenségével együttérzőbb megközelítésére van szükségünk. Ez a határok emberséges kezelését, minden ember emberi jogainak és humanitárius szükségleteinek tiszteletben tartását és annak biztosítását jelenti, hogy a COVID-19 járvány elleni nemzeti oltási tervekbe bevonják a migránsokat. Ezen felül azt is jelenti, hogy elismerjük a szabályozott belépés értékét a migránsok és a befogadó országok számára. Foglalkozni kell még a migrációt kiváltó okokkal – többek között a mély egyenlőtlenségekkel –, valamint szembe kell szállni az embercsempészettel és az emberkereskedelemmel.

A migránsok nemzetközi napján erősítsük meg elkötelezettségünket a biztonságos és méltó migráció mellett.

* *** *