Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1277
2022. október 14.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a szegénység elleni küzdelem nemzetközi napján

2022. október 17.

A szegénység elleni küzdelem nemzetközi napján azzal a kegyetlen igazsággal szembesülhetünk, hogy a világunk visszafelé halad.

A COVID–19-járvány milliókat taszított szegénységbe és a nehezen elért fejlődést több mint négy évvel vetette vissza. Az egyenlőtlenségek egyre nagyobbak. A nemzeti gazdaságokat és a háztartásokat a munkahelyek elvesztése, az egekbe szökő élelmiszer- és energiaárak, valamint a közelgő globális recesszió is sújtja.  

Az éghajlatváltozás és az éppen zajló konfliktusok pedig hatalmas szenvedést okoznak, és ezek a legszegényebbeket érintik a legsúlyosabban. 

A fejlődő országokat teljesen kifacsarják és nem engedik számukra, hogy hozzáférjenek az erőforrásokhoz vagy az adósságkönnyítéshez, amelyekkel finanszírozhatnák a helyreállítást és a növekedést.

Egyre távolabb kerülünk a fenntartható fejlődési célok elérésétől is.

A szegénység elleni küzdelem nemzetközi napja legyen az egész világ számára figyelmeztetés. A nemzetközi nap idei témája sürgős világméretű fellépésre hív fel, aminek címe: „Méltóság mindenki számára a gyakorlatban”.

Fellépésre szólít fel az emberközpontú megoldások, köztük az egészségügy és a méltóságteljes munka, a nemek közötti egyenlőség, a szociális védőháló, valamint az átalakított élelmiszer- és oktatási rendszerek finanszírozása érdekében.

Fellépésre a morálisan csődöt mondott globális pénzügyi rendszer átalakítása, valamint annak biztosítása érdekében, hogy minden ország hozzáférhessen a pénzügyi forrásokhoz és az adósságkönnyítéshez.

Fellépésre a fejlődő országok támogatása érdekében, hogy képesek legyenek áttérni a bolygót pusztító fosszilis tüzelőanyagok használatáról a megújuló energia használatára és a munkahelyeket teremtő zöld gazdaságokra.

Fellépésre a konfliktusok lezárása, a geopolitikai ellentétek megszüntetése, valamint a béke elérése érdekében.

Fellépésre a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében. 

Ezen a fontos napon kötelezzük el ismét magunkat egy mindenki számára élhetőbb világ mellett.

Legyen a szegénység a múlté.

* *** *