Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1278
2022. október 20.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete az ENSZ napján

2022. október 24.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetét a remény hívta életre.

Annak reménye és azon elhatározás, hogy a második világháborút követően a globális összetűzéstől a globális együttműködés irányába haladjunk.

Szervezetünk ma nagyobb próbatétel előtt áll mint eddig bármikor.

Az ENSZ-t azonban éppen az ilyen helyzetekre hozták létre.

Napjainkban kell csak igazán valóra váltanunk az ENSZ Alapokmányban foglalt értékeket és alapelveket a világ minden pontján.

Tegyük ezt úgy, hogy esélyt adunk a békére és véget vetünk a konfliktusoknak, amelyek életeket, jövőket és a globális fejlődést veszélyeztetik.

Tegyük ezt úgy, hogy felszámoljuk a mélyszegénységet, csökkentjük az egyenlőtlenségeket és megmentjük a fenntartható fejlődési célokat.

Váltsuk valóra úgy, hogy megvédjük bolygónkat, megszüntetve a fosszilis tüzelőanyagok iránti függőségünket és elindítva a megújuló energiaforrások forradalmát.

Végül pedig úgy, hogy azonos lehetőségeket és szabadságot biztosítunk a nők és a lányok számára, valamint gondoskodunk arról, hogy mindenki egyformán élvezhesse az emberi jogokat.

Az ENSZ napja alkalmából újítsuk meg az emberiségbe vetett azon hitünket és meggyőződésünket, hogy ha mindannyian szolidárisan cselekszünk, akkor bármit elérhetünk.

* *** *