Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1406
2024. május 27.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján

2024. május 29.

Ma tisztelettel adózunk az ENSZ több mint 76 000 békefenntartójának, akik megtestesítik az emberiség legmagasztosabb eszményét, a békét.

A több mint 120 országból származó kéksisakosaink 11 békeműveletben teljesítenek szolgálatot Afrika, Ázsia, Európa és a Közel-Kelet konfliktus sújtotta területein.

Ezek a nők és férfiak nap mint nap, nagy személyes kockázat árán, bátran dolgoznak a világ legveszélyesebb és leginstabilabb helyein azért, hogy megvédjék a civileket, fenntartsák az emberi jogokat, támogassák a választásokat és megerősítsék az intézményeket.

Ők egy régóta fennálló hagyomány részei. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének békefenntartói eddig 71 misszióban támogatták a konfliktusok és a zűrzavarok által érintett közösségeket az elmúlt több mint 75 évben.

Több mint 4300 békefenntartó pedig életét adta az ENSZ zászlajának szolgálata során. Mindig emlékezni fogunk rájuk.

Békefenntartóinknak szükségük van a világ támogatására annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni a jelen és a jövő kihívásainak.

A szeptemberben megrendezésre kerülő Jövő Csúcstalálkozója lehetőséget ad az országoknak arra, hogy az elképzeléseket egy olyan új békeprogramon keresztül vigyék tovább, amely összekapcsolja a békefenntartást a konfliktusok megelőzésére és megszüntetésére irányuló valamennyi erőfeszítéssel.

Kemény munkára van szükség a béke eléréséhez.

Ezen a fontos napon és minden napon, kötelezzük el magunkat újra amellett, hogy támogatjuk a békéért dolgozókat, vagyis az ENSZ-békefenntartókat.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK