Guterres szerint „reménysugarat” jelent az, hogy sikerült megállapodni a fekete-tengeri gabonaexportról az Ukrajnában zajló háború idején

2022. július 22. – António Guterres ENSZ-főtitkár az aláírási ünnepség keretében a törökországi Isztambulban pénteken elmondta, hogy a Fekete-tengeren keresztül történő ukrán gabonaexport újraindításáról szóló „példanélküli egyezség" „reménysugarat" jelent a háború ideje alatt a világ számára, amelynek erre iszonyúan szüksége van.

Az ENSZ által kidolgozott terv – amely az orosz élelmiszerek és műtrágya előtt is megnyitja a globális piacokat – segít a világszerte milliókat érintő, szakadatlanul emelkedő élelmiszerárak stabilizálásában és az éhínség megelőzésében.

Az aláírási ünnepség során az ENSZ-főtitkár elmondta, hogy „ma jelzőfényt látunk a Fekete-tengeren, a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés fényét, amelyre a világnak most jobban szüksége van, mint bármikor korábban".

Guterres megköszönte Erdogan elnöknek és kormányának, hogy elősegítették az egyezséghez vezető tárgyalásokat. Elismerően szólt Oroszország és Ukrajna képviselőiről azért, mert képesek voltak félretenni eltérő nézeteiket az emberiség közös érdekéért.

 

 

Photo: UN Photo/Mark Garten