Két évtizeddel a bagdadi ENSZ-székház bombázását követően: itt az ideje, hogy tegyünk valamit a humanitárius dolgozók védelméért

Martin Griffiths ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettes és sürgősségi segélyezési koordinátor véleménycikke a humanitárius világnapon (augusztus 19.)

Az idei humanitárius világnapon arra a 20 évvel ezelőtti, 2003. augusztus 19-i halálos napra emlékezünk, amikor terroristák öngyilkos merényletet követtek el az ENSZ iraki székháza, a Bagdadban található Canal Hotel előtt. Az akkori ENSZ-főtitkár, a néhai Kofi Annan úgy fogalmazott, hogy ez volt az ENSZ történetének egyik legsötétebb napja. Még mindig az.

Számomra a humanitárius világnap mindig egy olyan nap marad, ami vegyes érzelmekkel tölt el és szíven üt. Azon a tragikus napon elvesztettük, többek között Sergio Vieira de Mello-t, aki az ENSZ-főtitkár különleges képviselőjeként szolgált Irakban. Sergio a barátom volt és a lányom keresztapja.

Sergio elkötelezett híve volt az ENSZ-nek. Nem sokkal az egyetem elvégzése után, 1969-ben csatlakozott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságához, majd tragikusan megrövidült élete hátralévő részét az ENSZ-nél töltötte, egyre magasabb pozíciókban. Először 1996-ban dolgoztam vele együtt, amikor rövid ideig az ENSZ Nagy-tavak régiójának regionális humanitárius koordinátoraként dolgozott, én pedig a helyettese voltam, mielőtt átvettem azt a beosztást. De igazán akkor ismertem meg, amikor 1998-ban mindketten New Yorkba költöztünk, hogy létrehozzuk az új Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalát (OCHA), ő mint a humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettes, én pedig ismét a helyetteseként.

Közel kerültünk egymáshoz azáltal, hogy összekötött bennünket a terepen felmerülő humanitárius dilemmák valósága és azok megoldási módjai iránti közös szenvedély. Mint a legjobbjaink közül sokaknak, Sergio szenvedélye is az ENSZ Alapokmánya iránti odaadáson alapult, amelynek egy példányát mindig magánál hordta. Olyannyira erős világnézete az érdekérvényesítését, sőt, az előadásmódját is hatékonyabbá tette. Személyesen is közel kerültünk egymáshoz, és még mindig büszke vagyok arra, hogy a lányom a keresztgyermeke volt. A Sergio és köztem kialakult személyes bizalom és szakmai partnerség összessége volt az, ami halálát ennyire traumatikussá, de egyben meghatározóvá is tette számomra és oly sokak számára. Az ő példája inspirál engem most is, amikor ugyanazt a szerepet töltöm be, amit ő töltött be annyi évvel ezelőtt.

Sergio elvesztésének hirtelensége és véglegessége mélyen megrázott. Hirtelen szembesültem a halandóságunkkal, annak ellenére, hogy sok éven át háborús övezetekben dolgoztam. A mai napig gyászolom őt. Aznap összesen 22 ember halt meg és több mint 100-an megsebesültek. Közülük jó néhányan az ENSZ munkatársai voltak. Sokan közülük pedig irakiak voltak. De mindannyiukat összekötötte az a küldetés, hogy segítsenek Iraknak talpra állni és újjáépíteni az országot.

Tudom, mit jelenthet ez a megemlékezés az áldozatok és az azóta, a humanitárius szolgálatuk során megölt, megsebesített vagy elrabolt humanitárius munkások családjai, barátai és kollégái számára. És tudom azt is, hogy mit jelent ez a humanitárius és az ENSZ tágabb közösségének, ugyanis egyikünk elvesztése mindannyiunk számára veszteség. Átérzem a gyászukat és a fájdalmukat.

A dühüket is érzem. Dühöt amiatt, hogy a Canal Hotel elleni merényletért és az azóta a humanitárius dolgozók – sőt, az egészségügyi dolgozók és az összecsapásokba keveredett civilek – elleni támadások többségéért a felelősöket soha nem vonták felelősségre. Dühös vagyok azért is, mert a humanitárius dolgozók továbbra is, évről évre szándékos támadások célpontjai, akiket munkájuk során megölnek, megsebesítenek vagy elrabolnak. Tavaly több mint 400 segélymunkás vált ilyen támadások áldozatává, akiknek többsége helyi alkalmazott volt. E bűncselekmények büntetlensége szörnyű nyomot hagy a kollektív lelkiismeretünkön. A jóindulatú szavak nem számítanak, a tettek számítanak. Itt az ideje annak, hogy lépéseket tegyünk a nemzetközi humanitárius jog betartása és a jogsértések büntetlenségének felszámolása érdekében.

A mindent elsöprő érzésem azonban idén is és minden humanitárius világnapon a valódi büszkeség. Büszkeség amiatt, hogy Sergio-hoz hasonló emberekkel dolgozhattam együtt. És büszkeség amiatt, hogy egy olyan szervezet és közösség tagja lehetek, amely a kockázatok és a veszélyek ellenére továbbra is annak szenteli az életét, hogy minden eddiginél több rászorulónak segítsen világszerte.

Az idei humanitárius világnapon tisztelettel adózom Sergio-nak és mindazoknak, akik 20 évvel ezelőtt életüket vesztették vagy megsérültek a Canal Hotel elleni merényletben. Tisztelettel adózom azoknak is, akiket a humanitárius ügy szolgálata során megöltek, megsebesítettek vagy elraboltak. Ezenkívül tisztelettel adózom mindazoknak, akik továbbra is világszerte szolgálják a rászoruló emberek százmillióinak mindegyikét, mindenhol, bármi áron.

Sürgősségi segélyezési koordinátorként és az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyetteseként a következő fogadalmat teszem a humanitárius dolgozók számára a humanitárius világnapon: továbbra is felszólalunk az Önök biztonságáért és védelméért, miközben kulcsfontosságú munkájukat végzik; rendszeres és kiszámítható irányítást nyújtunk a biztonságos humanitárius folyosók működése érdekében; továbbra is számonkérjük a nemzetközi humanitárius jog megsértését; valamint mindent megteszünk azért, hogy gondoskodjunk Önökről, amikor támogatásra van szükségük.

Nem tudjuk visszahozni azokat, akiket elvettek tőlünk. De tiszteleghetünk emlékük előtt azzal, hogy az ő munkájukat folytatók támogatásáért mindent megteszünk.


© UN Photo/Mark Garten

A cikk megjelent a Népszavában 2023. 08. 17-én.