Rajtunk múlik a jövő

75 évesek az emberi jogok

Mit jelentenek az emberi jogok számodra, valamint a jövőd és a közös jövőnk szempontjából?

Rövidfilmverseny diákoknak 2023
this human world – Nemzetközi emberi jogi filmfesztivál 2023
alt text is missing

A verseny leírása

This human world rövidfilmverseny diákok számára 2023

A this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben meghirdeti a 2023-as emberi jogi rövidfilmversenyt.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 2023-ban ünnepli 75. évfordulóját

Sok jogunk ma már magától értetődőnek tűnik számunkra, ugyanakkor új kihívásokkal, egyenlőtlenségekkel és háborúval kell szembenéznünk. Az elmúlt években a konfliktusok sokasága megmutatta, hogy határokon, ágazatokon és nemzedékeken átnyúló együttműködésre van szükség ahhoz, hogy szembenézzünk a kihívásokkal. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának szövege ITT érhető el.

A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák nevezhet egyedül vagy osztályával közösen olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

A verseny idei ünnepi témája:

75 évesek az emberi jogok
Mit jelentenek az emberi jogok számodra, valamint a jövőd és a közös jövőnk szempontjából?

  • Hogyan állsz ki az emberi jogokért?
  • Hogyan támogathatjuk azokat az embereket, akiknek el kellett menekülniük otthonaikból és, akiknek megsértették emberi jogait?
  • A Nyilatkozat melyik cikke volt hatással az életedre?
  • Miért annyira fontos az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata?
  • Melyik cikkről tudnál mesélni/készíteni egy rövidfilmet?

A verseny célja az, hogy az emberi jogokat és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkét közelebb hozza a fiatalokhoz, és lehetőséget biztosítson a diákok számára, hogy észrevételeket tegyenek ezekkel a témákkal kapcsolatban, valamint arra, hogy a fiatal és elkötelezett filmkészítők bemutathassák elkészült műveiket a nagyérdemű közönség előtt.

A beérkezett filmeket egy nemzetközi zsűri értékeli. A zsűri által díjazott rövidfilm bemutatásra kerül a Bécsben 2023. november 30. és december 10. között megrendezésre kerülő this human world nemzetközi filmfesztivál egyik estéjén.

Az elmúlt 13 évben beérkezett számos, minőségében kiemelkedő pályamunkához hasonlóan 2023-ban is várjuk a diákoktól a gondolatébresztő és izgalmas egyéni vagy az osztályok által közösen készített műveket. A versenyt nemzetközi szinten az ENSZ partnerszervezetei népszerűsítik, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Törökországban pedig a helyi oktatási intézmények is meghirdetik.

A verseny általános feltételei:

A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti gyermek és fiatal pályázhat. A filmeket a diákok önállóan vagy osztályként is benevezhetik. A rövidfilmek hossza legfeljebb 3 perc lehet. A filmek bármilyen az iskola által biztosított és / vagy a diákok számára rendelkezésre álló eszközzel elkészíthetők és szerkeszthetők. A professzionális videokameráktól kezdve a mobiltelefonok kameráin át bármilyen digitális eszköz használható és a film bármilyen műfajban készülhet.

A versenyre nevezni 2023. október 26-ig a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címen keresztül lehet.

A regisztrációnak tartalmaznia kell:

  • Az iskola nevét és címét
  • Az iskolai kapcsolattartó személy (tanár) nevét és elérhetőségét
  • A film elkészítésében részt vevő diákok korát és számát
  • A diákok és a kiskorúak törvényes képviselői, a gyermekük által készített film benevezésével beleegyeznek abba, hogy a díjátadó ünnepségen készített fénykép és videofelvétel (a nyertesekről készült fényképek, interjúk a résztvevőkkel) megjelenhessen a médiában és a verseny szervezésében közreműködő szervezetek (UNIS, UNHCR, Bécs városa, THIS HUMAN WORLD) honlapjain, valamint közösségi médiafelületein.
  • Kérjük, hogy a kommunikáció angol vagy német nyelven történjen.

A filmeket 2023. november 10-ig kell megküldeni a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címre.

További kérdés esetén kérjük, keresse Lisa Wegensteint vagy Carla Lehnert telefonon: +43/1/5855888/24 vagy e-mailen: schulfilmprojekt@thishumanworld.com

Verein this human world ZVR 883089244

A pályázati felhívás PDF változata ITT érhető el