13. ENSZ Bűnmegelőzési és Bűnügyi igazságszolgáltatási Konferencia

"Nincs béke fejlődés nélkül, nincs fejlődés béke nélkül és nincs tartós béke vagy fenntartható fejlődés az emberi jogok és a jogállam tisztelete nélkül." - Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki-Mun

Az emberek számára mindenütt a legfontosabb a bűncselekmények és az erőszak elleni védekezés.

A korrupció táplálásával a bűncselekmények aláássák az állam autoritását és rombolják a szabályszerűen működő gazdaságot. Ez hatással van az állampolgárok életének minőségére, különösen a szegények, a nők és gyermekek életére. A hatékony bűnügyi igazságszolgáltatási rendszerek és a jogállamiság tiszteletben tartása nélkülözhetetlenek a fenntartható fejlődés eléréséhez.

Egy globalizált és összekapcsolt világban a bűncselekmények határokon átnyúló természete az egyik legfőbb kihívás, amellyel az országok szembesülnek.

2015. április 12. és 19. között kerül sor Dohában, Katarban az Egyesült Nemzetek tizenharmadik bűnmegelőzési és bűnügyi igazságszolgáltatási konferenciájára, amely kormányokat, döntéshozókat és szakértőket hív össze, hogy tapasztalatot cseréljenek, valamint erősítsék a nemzetközi együttműködést a határokon átnyúló szervezett bűnözés okozta veszély leküzdésére.

Mivel a nemzetközi közösség továbbra is a 2015 utáni fejlesztési agendáról folytat megbeszéléseket, ezért a tizenharmadik bűnmegelőzési és bűnügyi igazságszolgáltatási konferencia is megfontolja, hogy hogyan lehetne a bűnmegelőzést és bűnügyi igazságszolgáltatást a szélesebb ENSZ agendába legjobban belefoglalni. A konferencia a biztonság, az igazságszolgáltatás és a jogállamiság közötti összefüggéseket, valamint egy jobb és igazságosabb világ elérését helyezi a középpontba.

Ahogy Jurij Fedotov, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) ügyvezető igazgatója mondta: az emberek arra törekszenek, hogy megszabaduljanak a bűncselekmények, az erőszak, a korrupció és a bizonytalanság hatásától. "Ez az alapvető emberi vágy összhangban van a nemzetközi közösség egyre nagyobb felismerésével, amely szerint a bűnözés nem csak egy társadalmi probléma, hanem a fenntartható fejlődés elérésének súlyos akadálya is."