Az Emberi Jogok 75 Éve a Világban

Elfogadása után hetvenöt évvel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata még mindig mérföldkőnek számít haladó és minden részletre kiterjedő nyelvezetével. A második világháború után a Nyilatkozatot azzal a szándékkal alkották meg, hogy a szabadság, egyenlőség, igazság és legfőképpen a béke ígéretét hozza el mindenkinek.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75. évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepséget szervezett a Magyar ENSZ Társaság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapesten. Az eseményen kiemelkedő női vezetők vettek részt, köztük Ghada Waly, az ENSZ Bécsi Hivatalának főigazgatója és az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) ügyvezető igazgatója, Novák Katalin magyar államfő és a Nobel-békedíjas Nadia Murad. Minden előadó egyedi perspektívájával járult hozzá a beszélgetéshez, hangsúlyozva az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának jelentőségét, mint a remény jelképét és útmutatót a világ nemzetei számára.

Ghada Waly elmondta, hogy a haladás ellenére az emberi jogok még mindig globális kihívásokkal néznek szembe. „Különösen elítélendő példa az emberkereskedelem, egy bűncselekmény, amely megtagadja az emberek alapvető emberiességét és méltóságát, és árucikként kezeli őket” – fogalmazott. Kétmilliárd ember él konfliktuszónákban, így emberi jogi jogsértések számos helyszínen történnek Ukrajnától Szudánig. „Az ilyen instabilitás által megnyitott repedésekben láthatjuk, ahogy a világ minden táján elvesznek a nehezen megszerzett emberi jogi eredmények” – tette hozzá.

 

Novák Katalin beszédében kiemelte, hogy az emberi jogok érvényesítéséért kitartóan kell harcolni és meg kell akadályozni a jogsértések megismétlődését. Hangsúlyozta a nők szerepét a tudatosság előmozdításában, a konfliktusok elkerülésében és megoldásában.

A vendéglátó egyetem tiszteletbeli polgárává avatta Nadia Muradot, a UNODC jószolgálati nagykövetét, az emberkereskedelem áldozatainak szószólóját, a kitartás és bátorság szimbólumát. Túlélésének és emberi jogi aktivizmusának története, különösen a nemi erőszak, mint háborús fegyver alkalmazása elleni küzdelme, sokak számára jelent inspirációt.

Az esemény nemcsak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának évfordulóját ünnepelte, hanem egyben emlékeztetett is az előttünk álló kihívásokra. Felhívta a figyelmet közös felelősségünkre, hogy ezek a jogok ne csak elméleti konstrukciók, hanem velünk élő valóságok legyenek mindenkinek az egész világon. Az előadók elkötelezettsége, személyes történetük és cselekvésre való felhívásuk erőteljes állásfoglalás, amely arra sürget mindannyiunkat és valamennyi nemzetet, hogy álljunk ki és harcoljunk mindenki számára az emberi jogokért.

 

Fotó: Dénes Szilágyi