Az emberi jogok 75. évfordulójára emlékeznek öt magyar város tömegközlekedésén

„Méltóság, szabadság és igazság mindenkinek". November 27-től december 10-ig különleges program hívja fel a figyelmet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75. évfordulójára a buszokon és villamosokon.

BÉCS, 2023. november 27. – December 10-e minden évben az emberi jogok napja. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának meghatározó, 75. évfordulójának közeledtével, a bécsi ENSZ Információs Szolgálat a MediaMotionnel együttműködve fontos üzeneteket közvetít az emberi jogok jelentőségéről. A szórakoztató jellegű információs kampány a közösségi közlekedés képernyőin látható Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Tatabányán november 27-től december 10-ig.

Az ENSZ vezető alakjaitól származó idézeteken, interaktív kvízeken és cselekvésre ösztönző felhívásokon keresztül a kampány célja, hogy elgondolkoztassa az utasokat az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának célkitűzéseiről és eredményeiről, valamint, hogy ösztönözze a nyilvános vitát az emberi jogok mai jelentőségéről.

2023. december 10-e a világ egyik legmeghatározóbb fogadalmának, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának a 75. évfordulója. Ez a mérföldkőnek számító dokumentum rögzíti azokat az elidegeníthetetlen jogokat, amelyek minden embert megilletnek – fajtól, színtől, vallástól, nemtől, nyelvtől, politikai vagy egyéb véleménytől, nemzeti vagy társadalmi származástól, vagyoni, születési vagy más helyzettől függetlenül. A Nyilatkozatot az ENSZ Közgyűlése fogadta el Párizsban 1948. december 10-én. A „Méltóság, szabadság és igazság mindenkinek" mottóval az emberi jogok oszthatatlanságát és egyetemességét fejezzük ki – így emlékezve a Nyilatkozat hetvenöt évére –, valamint a jövőbe tekintve, az emberi jogok helyzetének további előmozdítását célozzuk.

alt text is missing

Akik szeretnének, csatlakozhatnak az „Itt és Most" kampányunkhoz, amiben megoszthatnak velünk egy olyan helyet, amely kapcsolódik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egyik cikkéhez, és elmondhatják, ez miért fontos számukra.

Információs kampányunk célja az emberi jogokhoz kapcsolódó tájékozottság növelése. Hasonló kezdeményezés Ausztria és Szlovákia tömegközlekedési eszközein is látható lesz.

alt text is missing