Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/001
2007. március 6.

Az ENSZ-főtitkár üzenete a Nemzetközi Nőnap alkalmából

2007. március 8.

Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ENSZ-főtitkárként első alkalommal tolmácsolhatom önöknek meleg jókívánságaimat a Nemzetközi Nőnap alkalmából. Remélem, hogy az elkövetkezendő évek során mindannyian a női nem pártfogóját és szövetségesét ismerik meg bennem. Ez a nap alkalmat ad mindannyiunk számára - nőknek és férfiaknak egyaránt - hogy az egész emberiséget összefogó célért egyesüljünk. A női jogokért való küzdelem nem csupán egy önmagáért való cél. Ez a Földön élő valamennyi ember jobb életének feltétele. Senki sem vitathatja ennek nyilvánvalóságát. És senki sem tagadhatja a 2005-ös világcsúcstalálkozó végeredményét, ahol a politikai vezetők nyilatkozatukban megerősítették, hogy a nemek közötti egyenjogúság és az emberi jogok érvényesülése elengedhetetlenek a fejlődés, a béke és biztonság szempontjából.

Ennek ellenére még mindig messze vagyunk attól, hogy ezt a felismerést az egyetemes gyakorlatba átültessük. A nők csaknem minden országban továbbra is alulreprezentáltak a döntéshozó pozíciókban. A női munka továbbra is alulértékelt, alulfizetett, vagy ellenszolgáltatás nélküli. A több mint 100 millió iskolázatlan gyerek többsége fiatal lány, és a több mint 800 millió analfabéta nagyobb része nő.

Ami pedig a legborzasztóbb, hogy a nők és a fiatal lányok elleni erőszak továbbra is jelen van az összes kontinensen, országban és kultúrában. Ez a jelenség szörnyű károkat okoz a nők, családjaik és az egész társadalom életében. A társadalmak többsége tiltja a nők elleni erőszakot, a valóságban mégis túl gyakran szemet hunynak megléte felett, vagy elleplezik azt. Ezért olyan fontos a Nemzetközi Nőnap. Kihangsúlyozza a tartós érték- és szemléletváltás iránti felelősségünket, és arra szólít fel minket - kormányokat, nemzetközi szervezeteket, a civil társadalmat és a magánszektort - hogy egymással együttműködve dolgozzunk a női-férfi kapcsolatok átformálásán a társadalom minden szegmensében. Rákényszerít minket arra, hogy minden területen támogassuk a női nem jogait az oktatástól a mikrohitelezésig.

* *** *