Sajtóközlemények

UNIS/INF/241
Sajtóközlemény
szeptember 20. 2007

Az ENSZ-főtitkár összehívja a világ vezetőit, hogy nyomatékotadjon a Balin megrendezésre kerülő klímaváltozási tárgyalásoknak

Bécs, ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), szeptember 20. - Szeptember 24-én, a New-Yorki ENSZ-központba, több mint 150 ország államfőjének és más magas szintű vezetőjének részvételével összehívott találkozón Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár új lendületet kíván adni az éghajlatváltozásról szóló globális tárgyalásoknak.

Több mint 70 ország államfője, illetve kormánya képviselteti magát az egynapos eseményen, ami példa nélkül álló szám az éghajlatváltozásról megrendezett találkozók történetében.

A magas szintű találkozó - amelyet az ENSZ Közgyűlés idei általános vitájának megnyitását megelőző napra időzítettek - célja, hogy biztosítsa a politikai elkötelezettséget, és lendületet adjon az ENSZ Balin megtartandó éghajlatváltozási konferenciájának, ahol megkezdődnek a tárgyalások egy új nemzetközi klímaegyezményről. A december 3. és 14. között Balin megtartandó konferenciára összehívják az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) tagjait.

"Balin fel kell állítanunk egy egyeztetett menetrendet, amely megnyitja a klímaváltozás elleni küzdelem minden frontját, beleértve az alkalmazkodást, a megfékezést, a környezetkímélőbb technológiák alkalmazását, az erdőtelepítéseket, és a források mobilizálását", nyilatkozta az ENSZ-főtitkár, aki kiemelt prioritásként kezeli az éghajlatváltozás kérdését. "Balinak a politikai oldalról választ kell adnia az IPCC legújabb tudományos jelentéseiben foglaltakra. Valamennyi országnak meg kell tennie minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy erről megállapodás szülessen 2009-re, és hogy a Kiotói Jegyzőkönyv 2012-es lejártával egy új szerződés életbe léphessen."

Cselekvés, nem a megszokott ügymenet

Az IPCC (Kormányközi panel a klímaváltozásról) jelentése szerint amennyiben nem történik semmi változás az üvegházhatású gázok kibocsátását illetően, a Föld hőmérséklete 4,5 Celsius fokkal (8,1 F), vagy ennél is többel emelkedhet. Az éghajlatváltozás hatásai már most is érzékelhetőek. A sarkvidék hőmérséklete kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál, és a klímaváltozás emberi tevékenységre gyakorolt káros hatásai is dokumentálhatóak. Azonban a felmelegedés következményei más régiókban és aspektusokból is érzékelhetőek, különösen az ökoszisztémákban. A gleccserek visszahúzódásával az ivóvízkészletek is veszélybe kerültek. A száraz égövben, és különösen az Afrikában, élő népeket a változó időjárási viszonyok, az elsivatagosodás, az aszály, és a bizonytalan élelmiszer-ellátás fokozott veszélyének vannak kitéve. Más területek áradásoktól, a tengerszint emelkedésétől, és szélsőséges időjárási jelenségektől szenvedhetnek.

"Nem folytathatjuk így sokáig", mondta Ban Ki-moon az ENSZ Közgyűlés legutóbbi ülésének megnyitóján. "Nem folytathatjuk tovább a megszokott ügymenetet. Eljött a globális szintű cselekvés ideje."

Az IPCC jelentésében megállapítja, hogy az éghajlatváltozás mindenkit érint, de a legszegényebbeken, és a leginkább kiszolgáltatottabbakon csattan az ostor. A jelentősebb gazdasági és technológiai erőforrásokkal rendelkező fejlett iparú országok tehetnek a legtöbbet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért, de mindenkinek megvan a maga szerepe. A fejlődő országok is egyre inkább kiveszik a részüket a kibocsátás visszafogásában, és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. A nemzetközi közösség beazonosítja azokat az erőforrásokat, eszközöket és szemléletet, amelyek ezen erőfeszítések alátámasztásához szükségesek. Az alkalmazkodási stratégiáknak pedig tekintettel kell lenniük a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban megfogalmazódó környezetvédelmi-, gazdasági-, és társadalmi aggodalmakra.

         Kormányok, civil társadalom és üzleti vezetők

A "The Future in our Hands: Addressing the Leadership Challenge of Climate Change" címet viselő magas szintű találkozó egy megnyitóval veszi kezdetét, amelyet négy párhuzamosan megtartott plenáris ülés követ, négy külön témára fókuszálva: a megfékezésre, az alkalmazkodásra, a technológiára, és a finanszírozásra. Minden tematikus plenáris ülésen két államfő elnököl. A beszédeket a világ vezető politikusai, és más delegációvezetők, valamint a civil társadalom képviselői és az üzleti élet prominensei tartják.

Az ENSZ-főtitkár nyitja meg az eseményt és foglalja össze a végén a szónokok által elmondottak legfontosabb részeit, a nap végén pedig sajtótájékoztatót tart a média képviselőinek.

További információért kérjük keresse fel a UNIS honlapját: www.unis.unvienna.org.  Interjú-kérelmét az alábbi elérhetőségekre továbbíthatja:

 

ENSZ Közkapcsolati Főosztálya

(DPI)

Dan Shepard

Tel.: 212 963 9495

Email: shepard@un.org

 

Martina Donlon

Tel.: 212 963 6816

Email: donlon@un.org

 

Edoardo Bellando

Tel.: 212 963 8275

Email: bellando@un.org

 

Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC)

Carrie Assheuer

Tel.: + 49 172 179 8836

Email: cassheuer@unfccc.int

 

ENSZ Környezetvédelmi Programja

(UNEP)

Nick Nuttall

Tel.: +41 79 596 5737

Email: nick.nuttall@unep.org

 

ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP)

Ben Craft

Tel.: +1 914 220 2090

Email: benjamin.craft@undp.org

 

Kormányközi panel a klímaváltozásról (IPCC)

Carola Saibante

Tel.: +41 79 666 7134

Email: csaibante@wmo.int

 

Meteorlógiai Világszervezet (WMO)

Carine van Maele

Tel.: +41 79 406 4730

Email: CVanMaele@wmo.int

 

Világbank

Kristyn Schrader

Tel.: 202 468 6826

Email: kschrader@worldbank.org

 

Globális Környezetvédelmi Alap (GEF)

Maureen Lorenzetti

Tel.: 202 352 3572

Email: mlorenzetti@thegef.org

Az ENSZ meghatalmazásával nem rendelkező média munkatársak az eseményen való részvételi szándékukat az ENSZ Közkapcsolati Főosztályának Média akkreditációs és összekötő csoportjánál kell jelezniük. Tel: 212-963-2318, Fax: 212-963-4642, vagy online a www.un.org/media/accreditation internetes címen.

Az ülés élőben nyomon követhető az ENSZ honlapján: www.un.org/webcast

Az eseményről való bővebb tájékoztatásért kérjük, keresse fel a www.un.org/climatechange/2007/highlevel internetes címet

Az ENSZ éghajlatváltozással kapcsolatos tevékenségéről bővebb tájékoztatást kaphat a www.un.org/climatechange honlapon

* *** *