Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/012
25 május 2007

AZ ENSZ-FŐTITKÁR

ÜZENETE AZ ENSZ BÉKEFENNTARTÓK NEMZETKÖZI NAPJÁN
2007. május 29.

2007. május 25. Bécs/New York (ENSZ Információs Szolgálat) - A mai nap az ENSZ népes családjának tagjai szerte a világon azért gyűltek össze, hogy megemlékezzenek azokról a munkatársainkról, akik az elmúlt évben a béke szolgálatáért adták életüket. 2006 már a sorban egymást követő negyedik olyan év, amelyben több mint 100 békefenntartó veszíti életét. Ez megvilágítja számunkra azokat a kockázatokat, amelyeket kollégáink a nemzetközi közösség nevében magukra vállalnak, hogy a békét, biztonságot és reményt biztosítsák százmilliók számára.

Az elhunytak iránt érzett gyászunk mellett egyúttal tisztelgünk azok szakértelme, elkötelezettsége és bátorsága előtt, akik négy kontinens 18 békemissziójában viszik tovább elesett társaik büszke örökségét.

A tavalyi év volt az első, amely során az ENSZ több mint 100,000 békefenntartót állított hadrendbe. Jelenleg 115 ország egyenruhásai vesznek aktívan részt az ENSZ békefenntartó műveleteiben. Mindkét fenti adat esetében világrekordról beszélhetünk, amelyek az ENSZ békefenntartói tevékenységébe vetett példátlan bizalomról és elvárásról tanúskodnak.

Azonban még ezek a számok sem fejezik ki hűen a műveletekben szerepet vállaló számtalan katona, rendőr, választási szakértő, gyermekvédelmi szakember és mások egyéni hozzájárulását. Feladatuk nem csupán az olyan alapvető biztonsági funkciók ellátása, mint a rendfenntartás vagy az aknamentesítés, hanem az olyanoké is, mint a hidak és iskolák újjáépítése, amely az életkörülmények lassú, de biztos javítását szolgálják.

Azok a hétköznapi emberek, akik ezen láthatatlan erőfeszítések előnyeit élvezik gyakran a világ legszegényebbjei közé tartoznak. A békefenntartók biztosítják a menekültek és erőszakkal kitelepítettek visszatérését otthonaikba, a volt lázadók lefegyverzését és a társadalomba való visszatérését, a gyermekek harcmezőről iskolákba való küldését, az emberek demokratikus választójogát, az egyének emberi jogainak védelmét, beleértve a rendészeti és igazságügyi visszaélésektől való mentesítését és azt, hogy az aknáktól megtisztított mezők és erdők a halál helyett az élet forrásai legyenek.

Mindannyian büszkék lehetünk ezekre az eredményekre, ami azonban nem jelenti azt, hogy nyugodtan ülhetünk babérjainkon. Módot kell találnunk arra, hogy kész válaszokat adhassunk a jövő kihívásaira. Ezért tettem átfogó javaslatot kapacitásunk átstrukturálására és megerősítésére.

Ami engem illet, továbbra is olyan gyakran teszek látogatást a konfliktus sújtotta országokban, ahol kéksisakosaink büszkén teljesítenek szolgálatot, amilyen gyakran csak lehet. Arra kérem a Biztonsági Tanácsot, hogy minden esetben biztosítsa a békefenntartók működéséhez szükséges mandátumot és eszközöket, a csapatküldő országokat pedig arra, hogy tartsák fenn támogatásukat.

Az ENSZ Békefenntartók Nemzetközi Napja alkalmából tisztelettel adózok mindazon nők és férfiak előtt, akik misszióinkban szolgálnak. Az Önök munkája az ENSZ büszkeségének forrása az év minden napján.

*****