Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/014
6. július 2007

Az ENSZ-főtitkár üdvözli a nukleáris terrorizmusról szóló egyezmény gyors hatályba lépését

Minden államot a dokumentum késedelem nélküli ratifikálására szólít fel

Az alábbi közlemény Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár szóvivője útján került nyilvánosságra:

Bécs/New York, 6. július (ENSZ Információs Szolgálat) -- Az ENSZ-főtitkár üdvözli, hogy immár a huszonkettedik állam is kifejezte ratifikálási, illetve belépési szándékát a nukleáris terrorista cselekmények megakadályozásáról szóló egyezményhez (Convention for the Suppression of Acts of Nuclear Terrorism). Az egyezmény 2007. július 7-én lép életbe, 30 nappal azt követően, hogy huszonkét állam okiratban megerősítette azt. Az eseményre csaknem két évvel a dokumentum elfogadása után kerülhet sor. Az ENSZ-főtitkár gratulációját fejezte ki azoknak az államoknak, akik ratifikációjukkal, illetve belépésükkel lehetővé tették az egyezmény gyors életbe lépését.

A nukleáris terrorizmus napjaink egyik legkomolyabb fenyegetése. Akár egy ilyen támadás is tömegek pusztulását, mérhetetlen szenvedést és világunk nem várt, de örökké tartó megváltozását vonhatja maga után. Ennek lehetősége késztessen mindannyiunkat arra, hogy megakadályozzunk egy ilyen katasztrófát.

A nukleáris terrorizmusról szóló egyezmény segít annak megakadályozásában, hogy a terrorista csoportok az ember által ismert legpusztítóbb fegyverekhez férjenek hozzá. Megerősíti a terrorizmus elleni harc nemzetközi jogi keretét, amely a dokumentummal együtt immár 13 egyetemes okmányból áll. Az egyezmény ezen felül elősegíti az államok e területen való együttműködését, amely elengedhetetlen a terrorizmus legyőzéséhez.

A terrorizmus elleni fellépés és a nemzetközi terrorizmus-ellenes egyezményekhez és jegyzőkönyvekhez való csatlakozás kulcspontjai az ENSZ Közgyűlés tavaly szeptemberben elfogadott Globális terrorizmus-ellenes stratégiájának. Ezért kérnek fel most minden államot, hogy mihamarabb csatlakozzon ehhez az egyezményhez, vagy ratifikálja azt. Ratifikációs, illetve csatlakozási okirataik benyújtására idén, az ENSZ 62. közgyűlési ülésszakának elején megrendezésre kerülő esemény ad lehetőséget, amelyen az egyezmény más terrorizmus-ellenes okmányokkal együtt kiemelt szerepet kap. 

* *** *