Sajtóközlemények

UNIS/INF/261
Március 27. 2008

Kapcsolatépítés a békéért: Közép-európai békefenntartók találkozója
az ENSZ bécsi központjában

Bécs, március 27. (ENSZ Információs Szolgálat) - Aktív és veterán békefenntartók, a civil közösség képviselői és köztisztviselők részvételével a bécsi ENSZ Információs Szolgálat, az Osztrák Békefenntartók Szövetsége és Bécs város társrendezésében az ENSZ bécsi központjában második alkalommal kerül megrendezésre a "Networking for Peace" elnevezésű regionális békefenntartó fórum március 31-én. A fórum résztvevői Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Csehországból, Dániából, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából érkeznek. A találkozó a békefenntartó szövetségek létrehozását kívánja áttekinteni az érintett országokban, amelyek többek között az aktív és veterán békefenntartók, a civil társadalom, az ENSZ és a nemzeti kormányszervek - mint a békefenntartás támogatói - közötti közvetítő szerepet töltenék be.

Az esemény a 2007. november 12-én Bécsben rendezett első "Networking for Peace" fórum folytatása, mely egy olyan platformot biztosított a részvevőknek, ahol bemutathatták és megoszthatták ötleteiket a nemzeti békefenntartó szövetségekkel és regionális együttműködéssel kapcsolatban.

Nasra Hassan, az ENSZ Információs szolgálatának igazgatójának és Günther Greindl nyugalmazott tábornok köszöntőjét Andreas Safranmueller dandártábornok, az Azonnali Készenléti Dandár (SHIRBRIG) 2008-as osztrák elnöksége vezetőjének programadó beszéde követi.

A délutáni ülés programadó beszédét a romániai Liviu Bota nyugalmazott nagykövet tartja, aki magas békefenntartói tisztségeket töltött be az Egyesült Nemzetek Szövetségében. Az eseményen diplomaták, oktatók, katonai tanácsadók és a vezérkar is részt vesz.

A résztvevők tájékoztatást adnak országuk békefenntartói munkájáról és megosztják veterán tevékenységekkel kapcsolatos nézeteiket. A beszélgetések fő témái a békefenntartó szövetségek létrehozásának előrehaladása és az eközben felmerülő kihívások lesznek. A találkozó célja, hogy egy sor nyomon követő tevékenységet eredményezzen és továbbra is rendszeres tapasztalatcsere, és együttműködési platformként működjön.

* *** *

További információ:

Martha Villa Godinez
Associate Information Officer, UNIS Vienna
Tel.: (+43-1) 26060 4592
Email: martha.villa.godinez@unvienna.org