Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/037
4. március 2008

Az ENSZ-főtitkár

A Főtitkár üzenete a Nemzetközi Nőnap alkalmából

2008. március 8.

Bécs, március 8. (ENSZ Információs Szolgálat) - A 2005-ös Nemzetközi Csúcstalálkozón minden nemzet kormánya egyetértett abban, hogy "A nők előrehaladása mindenki számára fejlődést jelent". Ennek ellenére, a Pekingi Cselekvési Platform végrehajtásának 10 éves áttekintése során sok országban komoly eltérés mutatkozott az elv és a gyakorlat között. A politikai akarat hiányát leginkább az erőforrások hiánya és az elégtelen költségvetési támogatások tükrözik. Ezért a "befektetés a nőkbe és lányokba" az idei Nemzetközi Nőnap témája.  

A finanszírozás kudarca nemcsak a nemek közti esélyegyenlőségére és a nők jogainak megerősítésére irányuló törekvéseinket ássa alá, hanem visszafogja az összes Millenniumi Fejlesztési Cél elérésére irányuló igyekezetünket is. Amint hosszas és megkérdőjelezhetetlen tapasztalatainkból tudjuk, a nőkbe és lányokba való befektetésnek multiplikátor hatása van a produktivitásra és a tartós gazdasági növekedésre. Semmilyen intézkedés sem fontosabb az oktatás és egészségügy előmozdításában, beleértve a HIV/AIDS megelőzését. Semelyik másik politika sem olyan sokat ígérő a táplálkozás javításában vagy a csecsemő- és anyahalandóság csökkentésében.

Van némi fejlődés, amire építhetünk. Pénzügyi erőforrások kerültek mozgósításra a nők foglalkozatásának növelésére, a mikrofinanszírozás szerepének fokozására, a nők vállalkozási hiteleinek előmozdítására és az államháztartási reformok ösztönzésére. Több mint 50 ország indított a nemek egyenlőségére érzékeny költségvetési kezdeményezéseket. A magánszektor arányosan fokozza erőfeszítéseit a nők gazdasági megerősítésének finanszírozására, és a női alapok és alapítványok felemelkedőben vannak, mint innovatív finanszírozási források.

Azonban ennél többet kell tennünk. A nemzetközi közösségben mindannyiunknak - a kormányoknak, nemzetközi szervezeteknek, a kétoldalú intézményeknek és a magánszektornak - tekintetbe kell vennünk a tartós nemi esélyegyenlőtlenség gazdasági költségét és az erőforrásokat, melyek ennek orvoslásához szükségesek. Mechanizmusokat kell létrehoznunk a nemi esélyegyenlőségre fordított beruházások nyomon követésére. Rendszeresen ellenőriznünk kell a források elosztását és be kell számolnunk róla. A valós szükségletekhez kell igazítanunk a nemzeti költségvetéseket és a nemzetközi segély-áramlást, valamint gondoskodnunk kell ezek fenntartásáról.

Az Egyesült Nemzetek családjában is jobban kell hozzáigazítanunk az erőforrásokat az igényekhez. A nemek társadalmi egyenlőségének főirányként való érvényesítésére szolgáló erőforrásokat fenntarthatóbbá és kiszámíthatóbbá kell tennünk - különösen regionális és országos szinten. Ahhoz, hogy igazán megváltoztassuk a helyzetet, a nemek közti esélyegyenlőségre specializálódó szervezetünknek olyan finanszírozásra van szüksége, mely arányban áll az előtte álló feladatokkal. Szilárdan hiszem, hogy egy dinamikus és megerősített nemi esélyegyenlőséggel foglalkozó szervezet, mely egyesíti a jelenleg több struktúrában szétszórt erőforrásokat, jobb finanszírozást vonzana az adományozó közösségtől. Globális szinten a változás erőinek mozgósításával, és országos szinten a javult eredmények által ösztönözve, egy ilyen szervezet jobban segítené a nők jogai megerősítésének ügyét és a nemi esélyegyenlőség megvalósítását világszerte. Felkérem a Tagállamokat, hogy gyűjtsék össze a politikai akaratot arra, hogy sikeres befejezésre juttassák ennek a kérdésnek a megtárgyalását.

Idén félúton vagyunk a Millenniumi Fejlesztési Célok elérésének 2015-ös céldátumához. Csak a világ nőibe és lányaiba történő befektetés útján remélhetjük, hogy elérjük célunkat. Ezen a Nemzetközi Nőnapon fogadjuk meg, hogy összefogunk ebben a küldetésben.

* *** *