Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/039
19. március 2008

Az ENSZ-főtitkár

Üzenete a Víz Világnapja alkalmából

2008. március 22.

Bécs, március 22. (ENSZ Információs Szolgálat) - Idén a Víz Világnapja egybeesik a Közegészségügy Nemzetközi Évével. Ez arra sarkall minket, hogy ösztönözzük a cselekvést a válság ellen, mely a bolygó lakosságának több mint egyharmadát érinti.

Húsz másodpercenként meghal egy gyermek azon szörnyű közegészségügyi feltételek eredményeként, melytől globálisan 2,6 milliárd ember szenved. Ez 1,5 millió fiatal élet méltánytalan megszakítását jelenti egy olyan ok által, melyet jól tudjuk, hogy kell megakadályozni.

A szegényes egészségügyi viszonyok, kombinálva a biztonságos ivóvíz hiányával és a nem megfelelő higiéniai feltételekkel, hozzájárulnak a rettenetes globális halálozási rátához. A túlélőknek csökken az esélye, hogy egészséges és produktív életet éljenek. A gyermekek, különösen a lányok, kimaradni kényszerülnek az iskolából, míg a higiéniához kapcsolódó betegségek akadályozzák a felnőtteket a produktív munka végzésében.

A Millenniumi Fejlesztési Célokat 2000-ben elfogadó vezetőknek az volt a célkitűzése, hogy 2015-re a felére csökkentsék azok számát, akik nem férnek hozzá alapvető egészségügyi feltételekhez - de a közelében sem vagyunk annak a sebességnek, amivel elérhetnénk ezt a célt. A szakértők előrejelzése alapján 2015-ben továbbra sem állnak majd alapvető egészségügyi feltételek 2.1 milliárd ember rendelkezésére. A jelenlegi ütemben haladva szubszaharai Afrika 2076-ig nem éri el ezt a célt.

Bár van javulás, az előrehaladást gátolja a népesség-növekedés, a széleskörű szegénység, az elégtelen beruházások a probléma kezelésére és a fő bűnös: a politikai akarat hiánya.

A megfelelő elhatározással sok lépést tehetnek a nemzetközi közösség tagjai. Az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága 2005-ben olyan intézkedések sorozatát vázolta fel, melyek célja a jelentőségteljes fejlődés biztosítása, és elsősorban az érintett országok kormányainak felelőssé tétele. Emellett felhívást tett közzé a segítő politikai környezeten, pénzügyi erőforrásokon és a rászoruló országokba történő technológia transzferen keresztüli nemzetközi támogatásra.

Ha elfogadjuk a kihívást, a pozitív hatás messze túl fog mutatni a tiszta vízhez való jobb hozzáférésen. Becslések szerint minden vízbe és egészségügybe befektetett dollár hét dollárnyi produktív tevékenységet hoz. Mindez azon a mérhetetlen nyereségen felül, amit a szegénység csökkentése, az egészségügy javítása és az életszínvonal emelése jelent.

A Víz Világnapja lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet e kérdésekre. Idén azonban menjünk túl a tudatosság erősítésén - kényszerítsük ki a cselekvést, hogy mérhetően javítsuk az emberek életét.

* *** *