Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/053
Június 24 2008

Ban Ki-moon, ENSZ Főtitkár:

"Senkit sem szabad megbélyegezni, vagy hátrányosan megkülönböztetni kábítószer-függősége miatt"

2008. június 26, üzenet a Kábítószerrel Való Visszaélés és az Illegális Kereskedelem Elleni Harc Napja alkalmából

Bécs, június 26. (ENSZ Információs Szolgálat) - A világ súlyos kábítószer problémájára reagálva az Egyesült Nemzetek tagállamai tíz évvel ezelőtt összehívták a Közgyűlés különleges ülését, ahol elkötelezték magukat egy akcióterv mellett, hogy csökkentsék a kábítószer kínálatot és keresletet.

Napjainkban a kábítószerek továbbra is életeket pusztítanak el, bűnözést idéznek elő és fenyegetik a fenntartható fejlődést. Azonban mi is jobban tudjuk, hogyan szálljunk szembe a kábítószerrel való visszaéléssel és csempészettel. A nemzetközi együttműködés és a technikai segítségnyújtás javítja a rendészet lehetőségeit. A megnövelt fejlesztési segély segít csökkenteni a szegénységet és a tiltott növények árusítását, azzal, hogy fenntartható alternatívát kínál a gazdálkodók számára. A megelőzésre és kezelésre fordított nagyobb figyelem által az egészség kerül a kábítószer-ellenőrzési stratégiák középpontjába, így segít a HIV/AIDS terjedésének lassításában. Mind a közösségek, mind az államok egyre inkább egyetértenek, hogy a kábítószer-ellenőrzés közös felelősség, melyből mindenkinek ki kell vennie a részét.

Még sokat kell dolgoznunk azért, hogy csökkentsük a kábítószerekkel szembeni sebezhetőségünket. A gyenge büntetőjogi rendszerrel és korlátozott rendészeti képességekkel rendelkező államoknak segítségre van szükségük a tiltott kábítószer csempészet csökkentéséhez, amely a bűnözés, korrupció és instabilitás forrása, és amely veszélybe sodorja a Millenniumi Fejlesztési Célok sikeres elérését.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60 éves évfordulója kapcsán emlékeztetni szeretnék minden tagállamot a felelősségükre, hogy teljes mértékben tartsák tiszteletben a jogait azoknak az elítélteknek, akik kábítószerfüggők vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény vádjával vannak őrizetben, különös tekintettel a tisztességes eljáráshoz való jogra. Arra is felhívom a tagállamok figyelmét, hogy biztosítsák az egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést minden kábítószer függőséggel küzdő ember számára. Senkit sem szabad megbélyegezni, vagy hátrányosan megkülönböztetni kábítószer-függősége miatt.

Az elmúlt évtizedben tett közös erőfeszítéseink nagyban növelték ismereteinket a kábítószer-problémáról világszerte és megerősítették képességünket, hogy megoldjuk és csökkentsük a kábítószerek által az egyes személyeknek, szeretteiknek, közösségeiknek és államaiknak okozott kárt. A mai Kábítószerrel Való Visszaélés Napján vállaljuk fel a felelősségét, hogy megelőzzük és csökkentsük a kábítószerek által okozott kárt, és ezáltal építsünk egy egészségesebb és biztonságosabb világot.

* *** *