Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/065
2008. szeptember 2.

Ban Ki-moon, ENSZ Főtitkár:  

  "Fogalmazzunk meg közösen világszerte olvasható, hallható és érzékelhető, határozott jelzéseket a békéért"

2008. szeptember 21, Üzenet a nemzetközi békenap alkalmából

Bécs, 2008. szeptember 21. (ENSZ Információs Szolgálat) - Ebben az évben a nemzetközi békenap különleges jelentőséggel bír.

Idén hatvan éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. Tudjuk, hogy az emberi jogok a béke különös fontossággal bíró alapját jelentik. Mégis, túl sok ember jogai sérülnek világszerte - különösen fegyveres konfliktusok idején, és a konfliktusokat követő időszakban. Ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a Nyilatkozatban foglalt jogok mindennapi valósággá váljanak - hogy bárki megismerhesse, megérthesse őket és élhessen velük szerte a világban. Gyakran pont azokat az embereket kell tájékoztatnunk a Nyilatkozat létezéséről, arról, hogy a Nyilatkozat értük van, akiknek a legnagyobb szüksége lenne jogaik védelmére.

Ezzel párhuzamosan a nemzetközi fejlesztések terén vészhelyzettel állunk szemben. A Millenniumi Fejlesztési Célok elérésére kitűzött 15 éves időszak idén félidejéhez érkezik. A világ összes országának vezetői által támogatott elképzelést, a Millenniumi Fejlesztési Célokat, azért fogadtuk el, hogy ezzel a 21. században egy jobb világot teremtsünk. Ennek ellenére sok afrikai ország még csak meg sem közelíti a 2015-re kitűzött célokat. Ezért a nemzetközi békenapot követően a kormányok, a civil társadalom és az üzleti világ képviselői az Egyesült Nemzetek székhelyén találkoznak majd, ahol megpróbálják áthidalni ezt a szakadékot egy átfogó koalíció megszervezésével.

A nemzetközi békenap alkalmából sok mindent tehetünk a nemzetközi összefogásért. Az ENSZ egy SMS kampányt hirdet, hogy így mozgósítsa az embereket világszerte. Az én üzenetem így szól: "Szeptember 21-én, a nemzetközi békenapon, arra kérem a világ vezetőit és a világ népeit, hogy egyesítsék erőiket a konfliktusok, a szegénység és az éhínség leküzdése érdekében. Lépjenek fel azért, hogy az emberi jogok mindenki számára elérhető valósággá váljanak."

Fogalmazzunk meg közösen világszerte olvasható, hallható és érzékelhető, határozott jelzéseket a békéért!

* *** *

Amennyiben Ön is részt szeretne venni a békeüzenet kampányban, kérjük, látogasson el az ENSZ Bécsi Információs Szolgálatának honlapjára:

/unis/hu/index.html