Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/077
2008. október 15.

Ban Ki-moon, ENSZ Főtitkár:

"Az Egyesült Nemzeteknek eredményeket kell felmutatnia a biztonságosabb, egészségesebb, és sikeresebb világ megteremtésében"

2008. október 24. Üzenet az ENSZ napja alkalmából

Bécs, 2008. október 24. (ENSZ Információs Szolgálat) -- Ünnepeljünk együtt az ENSZ napja alkalmából, Szervezetünk fennállásának 63. évfordulóján.

Az idei különleges év az Egyesült Nemzetek életében. A Millenniumi Fejlesztési Célok (MFC-k) - a 21. században egy jobb világ létrehozására megfogalmazott látomásunk - eléréséért vívott küzdelmünk félidejéhez érkeztünk. Napjainkban tisztábban látszik mint valaha, hogy a 21. század veszélyei senkit nem kímélnek. A klímaváltozás, a járványok és a halálos erejű fegyverek terjedése, valamint a terrorizmus nem ismernek határokat. Ahhoz, hogy a világon biztosítani tudjuk a közjavakat, globális szinten kell biztosítanunk az általános javak hozzáférhetőségét.

Több ország még mindig távol áll attól, hogy 2015-ig, azaz a Millenniumi Fejlesztési Célok elérésére kitűzött dátumig valóban el is érje azokat. Különösen aggasztónak látom a globális pénzügyi válság lehetséges kihatásait. A világ számára soha sem volt még fontosabb az összehangolt irányítás és a partneri együttműködés.

A kialakult helyzetben felértékelődnek az idén szeptemberben a Millenniumi Fejlesztési célokról megtartott magas szintű találkozón elért sikereink. Széleskörű koalíciót hoztunk létre, kormányok, vállalatvezetők, és a civil társadalom részvételével, hogy eddig példa nélkül álló felajánlásokkal és együttműködési megállapodásokkal segítsünk a világ szegényein.

Bár a végső számokat még nem ismerjük, de a találkozón felajánlott összeg meghaladhatja a 16 milliárd USA dollárt.

A jövő útja a partnerségek kialakításában rejlik. Jól példázzák ezt a malária elleni küzdelem terén elért eredményeink. A malária elleni harc érdekében tett globális erőfeszítéseinknek köszönhetően ma karnyújtásra vagyunk attól, hogy megfékezzük azt a betegséget, amely minden harmincadik másodpercben egy gyermek halálát okozza. Mindezt összehangolt globális irányítással, magasabb összegű pénzügyi források biztosításával, valamint a kiváló tudományos eredmények és a fejlett technológia felhasználásával sikerült elérnünk.

A poznani és koppenhágai konferenciák időpontjának közeledtével, ilyen és hasonló modellekre van szükségünk ahhoz, hogy további kihívásokkal is megbirkózzunk, a klímaváltozást is beleértve. Szükségünk van ezekre a példákra azért, hogy a többi Millenniumi Fejlesztési Célt is elérjük.

Dolgozzunk közösen e célok megvalósításán. Nincs vesztegetni való időnk. Az Egyesült Nemzeteknek eredményeket kell felmutatnia a biztonságosabb, egészségesebb és sikeresebb világ megteremtésében. Az ENSZ napján arra kérem a politikai vezetőket és az ügyben együttműködő partnereket, hogy felajánlásaiknak megfelelően vegyék ki részüket ebből a munkából.

* *** *