Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/088
2008. december 1.

Ban Ki Mun, ENSZ-főtitkár:

"Bízom abban, hogy a közös felelősségvállalás jegyében mindannyian fellépünk az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában rögzítettek megvédéséért"

2008. december 10. Üzenet az Emberi Jogok Napja alkalmából

Bécs, december 1. (ENSZ Információs Szolgálat) - Idén az Emberi Jogok Napján az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata megszületésének hatvanadik évfordulóját is ünnepeljük.

A Nyilatkozat a második világháború pusztítását követő nyomor közepette íródott, így az emberiség jövőbeli virágzása, a méltóság és a békés együttélés utáni vágyat tükrözi.

A Nyilatkozat elfogadása történelemi jelentőségű esemény, mérföldkő az emberiség történetében. A mai napig fontos része az Egyesült Nemzetek Szervezete önazonosságának.

Ma is félelmetes kihívásokkal nézünk szembe, hasonlóan, mint annak idején a Nyilatkozat megfogalmazói.

Ma globális pénzügyi- és élelmiszer-válság fenyeget bennünket.

Az emberiség továbbra is pusztítja természetes környezetét.

A politikai elnyomás még mindig túl sok országban jelent létező valóságot.

A nehézségek és a szenvedések, ahogyan mindig, a leginkább sebezhető rétegeket sújtják.

A legszerencsésebbek, akiket megkíméltek a katasztrófák, a szegénység, vagy az instabilitás negatív hatásai, nem hunyhatnak szemet a problémák felett. Az erőszak, a visszaélések, a közömbösség végül egész bolygónkon nyomot hagyhat.

Az emberi jogok, és különösen azok megsértése a világméretű szolidaritás kialakulását elősegítheti.

Az Emberi Jogok Napján bízom abban, hogy a közös felelősségvállalás jegyében mindannyian fellépünk az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában rögzítettek megvédéséért.

A dokumentum nagyra törő elképzeléseit akkor tudjuk majd igazán értékelni, ha alapelvei a világon mindenütt, mindenkire teljes mértékben érvényesek lesznek.

* *** *