Sajtóközlemények

UNIS/INF/340
2009. OKTÓBER 22.

Guinness rekordot döntöttek azok a civilek, akik világszerte azt követelték vezetőiktől, hogy szüntessék meg a szegénységet.

Több mint 173 millió ember gyűlt össze az "Álljunk fel és cselekedjünk, szüntessük meg a szegénységet most" eseményekre, ezzel új világrekordot állítván fel a történelem legnagyobb megmozdulása kategóriájában.

Bécs, október 22. (ENSZ Információs Iroda) - Egy Guinness Világrekord dőlt meg ezen a hétvégén, amikor 173 045 325 civil gyűlt össze 3000 eseményen, több mint 120 országban, azt követelve, hogy vezetőik szüntessék meg az extrém szegénységet és valósítsák meg a Milleniumi fejlesztési célokat (MFC). Az "Álljunk fel és cselekedjünk, szüntessük meg a szegénységet azonnal" negyedik évében a Guinness World Records elismerte, hogy ez az esemény az emberiség történetének legnagyobb megmozdulása. Csak az elmúlt évben 57 millióval nőtt a résztvevők száma.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára, Ban Ki Mun, aki több mint 1500 iskolást vezetett pénteken, New York-ban egy "Álljunk fel" akcióban, elmondta: "Tudjuk, hogy ha felállunk - ha cselekszünk - még életünk során véget vethetünk a szegénységnek. Erről szól az "Álljunk fel" akció. Ezért is hívunk össze egy csúcstalálkozót az ENSZ-be a jövő évre. Azért, hogy a Milleniumi fejlesztési célok elérése továbbra is központi kérdés maradjon.

Az ENSZ Milleniumi Kampányának elnöke, Salil Shetty szerint: "Az a több mint 173 millió ember, aki ezen a hétvégén részt vett a megmozdulásban, egyben világos üzenetet is küldött a világ vezetőinek: Igenis van egy jelentős, egyetemes, globális törekvés, ami a szegénység megszüntetésére és a Milleniumi fejlesztési célok elérésére irányul. Olyan civileket is láttunk, akik el voltak kötelezve: megmutatják kormányaiknak, hogy felelősnek tartják őket az éhezés megszüntetésével, az anyák egészségének javításával, és a kereskedelmet tönkretevő mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos ígéreteikért. Nem fogadnak el semmilyen kifogást a világ legszegényebb és legkiszolgáltatottabb embereink tett ígéretekkel kapcsolatban. Azokkal az ígéretekkel kapcsolatban, amelyeket a nemzetközi élelmiszer-, gazdasági- és klímaválságok által leginkább sújtott, de azok előidézésében semmilyen felelősséggel nem bíró embereknek tettek.

Ázsiában több mint 100 millió (101 106 845), Afrikában több mint 37 millió (37 848 412), az Arab országokban több mint 31 millió (31 394 459), Európában több mint 2 millió (2 102 121), Latin-Amerikában több mint 200 000 (229 371), Észak-Amerikában közel 200 000 (191 535), Óceániában pedig több mint 170 000 (172 582) ember vett részt a megmozdulásban.

A Közös Fellépés a Szegénység Ellen (GCAP) alelnöke, Sylvia Borren, aki múlt hétvégén számos hollandiai "Álljunk fel" eseményt látogatott meg, elmondta: "Az Álljunk fel"-ről bebizonyosodott, hogy nem csak egyre növekvő nemzetközi megmozdulás, hanem egyben alapvető mozgalom is, ami távoli területeket és térségeket, számos gazdag és szegény országot kapcsol egybe. Ez azoknak a fiataloknak - nőknek és férfiaknak - a hangja, akik a szegénység eltörlését és az élelmiszer-, gazdasági és klímaválságokra adott új válaszokat követelik. Tovább fogjuk vinni ezt az elsöprő erejű üzenetet az elkövetkező hetekben és hónapokban, hogy befolyásoljuk vele a Koppenhágai klímatárgyalást és a következő év MFC-jelentését."

Jelenleg 1 milliárd ember éhezik világszerte és évente 500 000 hal meg terhesség és gyermekszülés ideje alatt. Ezeknek a haláloknak a legnagyobb része megelőzhető.

A megmozdulást az Egyesült Nemzetek Milleniumi Kampánya szervezte, számos más szervezettel, többek között a Közös Fellépés a Szegénység Ellennel (GCAP), az ENSZ Információs Irodájával, és ennek az ENSZ Információs Központjait magába foglaló nemzetközi hálózatával együttműködve.

Magyarország

A Magyar ENSZ Modell Diákegyesület "Álljunk fel" eseményt szervez a Corvinus Egyetemen, Budapesten.

***

A kampányokról:

Az ENSZ Milleniumi Kampányát az ENSZ Főtitkára indította el 2002-ben. A kampány azokat a civil erőfeszítéseket segíti, amelyek törekvése, hogy kormányaikat a Milleniumi fejlesztési célok megvalósításával kapcsolatos beszámolásra kötelezze. A Milleniumi fejlesztési célokat a világ 189, szegény és gazdag országából összegyűlt vezetői a Milleneumi nyilatkozat részeként fogadták el 2000-ben. Ezek a vezetők ugyanakkor megegyeztek arról is, hogy 2015-ig megvalósítják a célokat. Feltételezésünk egyszerű: mi vagyunk az első olyan nemzedék, amely véget vethet a szegénységnek, és nem vagyunk hajlandók elszalasztani az ebben rejlő lehetőséget. További információért látogassa meg a: www.endpoverty2015.org honlapot.

A Közös Fellépés a Szegénység Ellen (GCAP) egy társadalmi mozgalmakat, nemzetközi NGO-kat, kereskedelmi szövetségeket, egyesületeket, nőszervezeteket, ifjúsági és vallási szervezeteket magába foglaló civil összefogás. A helyi szervezetek és a kampány munkatársai több mint 100 nemzeti koalíció és platform segítségével működnek együtt. A GCAP arra kéri a világ vezetőit, hogy tegyenek lépéseket ígéreteik megvalósítása érdekében, és vessenek véget a szegénységnek és egyenlőtlenségnek. A GCAP nagy hangsúlyt fektet olyan megoldások követelésére, amelyek sikerrel válaszolják meg a nyilvános felelősség, az igazságos kormányzás, az emberi jogok gyakorlása, a kereskedelem igazságosságának, a több és jobb segély juttatásának, az adósságok megszűntetésének, az éghajlati igazságosságnak, a béke és biztonság, továbbá a nemek közötti egyenlőtlenség és a nők jogainak kérdéseit. További információért látogassa meg: www.whiteband.org honlapot.

* *** *