Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/378
2010. július 19.

SAJTÓKIADVÁNY/MEGHÍVÓ - AZONNALI KÖZLÉSRE

Egy humánus, és hathatós megközelítés a drogfüggőséghez:
az UNODC, a 2010-es Nemzetközi AIDS-konferencián kiadja Megvitatásra szánt anyagát:
"A kényszertől az összetartozásig - A drogfüggőséget az egészségügy révén, nem büntetésen keresztül kezelni".

BÉCS, július 19. (ENSZ Információs Iroda) - A 2010-es Nemzetközi AIDS-konferencián az UNODC ki fogja adni megvitatásra szánt anyagát: "A kényszertől az összetartozásig - A drogfüggőséget az egészségügy révén, nem büntetésen keresztül kezelni." Az anyagot a Nyitott Társadalom Intézet (OSI) 2010-es jelentésének újbóli kiadásával együtt fogják közreadni. Címe: "Fogva tartás kezelésképpen - A metamfetamin-használók bebörtönzése Kambodzsában, Laoszban és Thaiföldön." Célja kiemelni a fogva tartó intézetekkel és a kötelező kezeléssel kapcsolatos ügyeket. Az ülés moderátora Christian Kroll, az UNODC HIV-vel és AIDS-szel kapcsolatos ügyeiért felelős globális koordinátor. Az ülésen részt vesznek az ENSZ, a Human Rights Watch, a Nyitott Társadalom Intézet (OSI) szóvivői. Gilberto Gerra, az UNODC egészségügyi részlegének drogprevenciós vezetője, Anand Grover az ENSZ Különleges megbízottja, akinek feladata, hogy felügyelje mindenkinek azt a jogát, hogy az elérhető legjobb életkörülményeket élvezze. Rebecca Schleiffer, a Human Rights Watch Egészségügyi és Emberi jogi részlegének igazgatói tanácsnoka, valamint Daniel Wolfe az OSI Nemzetközi Kárcsökkentő Fejlesztési Programjától.

A droghasználok bebörtönzése nem kezelé! A drogfüggőség egészségügyi rendellenesség, és a büntetés nem megfelelő válasz. Ugyanakkor a börtönbüntetés, a kötelező drogelvonó központokban eltöltött idő egyre gyakoribb jelenség. A drogfüggőség tudományos alapokon nyugvó kezelése a fegyintézetekben a legtöbbször nem biztosított. A fegyintézetekben történő beavatkozások sokszor erőszakot, kényszermunkát, durva, katonás módszereket is magukban foglalnak. Ezek a gyakorlatok nem felelnek meg drogfüggőség kezelésére nemzetközileg javasolt megközelítéseknek, és az emberi jogok megsértését is jelentik.

A HIV gyakorisága a fegyintézetekben mindig nagyobb, mint a társadalomban. A fegyintézetekbe kerülő egyének helyzete és a megelőző programok hiánya még tetézik is a bajt. Az egészségügyi szolgáltatások az átlagos alatt vannak, vagy nem is léteznek, és a HIV-vel élőktől legtöbbször megtagadják az antiretrovírusos kezeléseket.

Ez a helyzet odáig fajult, hogy a nemzetközi közösség kéri: a droghasználók kerüljenek ki a fegyintézetekből és formálják újra a közszolgálatok és a közegészségügyi rendszerek megközelítését a kábítószerfüggők kezelésére. Az UNODC 2010-es jelentésében már korábban leszögezte, hogy a drogfüggőség kezelését egyénreke kellene szabni, elő kellene segíteni a HIV és más fertőző betegségek terjedésének megelőzését és nem szabadna sérteni a fogva tartottak emberi jogait. A közösség-alapú, önkéntes ellátószolgálatok, amelyeket pontosan a droghasználó páciensek igényeihez szabnak, sokkal hatékonyabbak a droghasználók figyelmének gyakorlati felkeltésében és sokkal költségkímélőbbek.

Időpont: 2010. július 21.
16:00-17:00
Helyszín: AIDS 2010 Sajtóközpont, "A" épület, 1. konferenciaterem

Figyelem: A résztvevőknek előre regisztrálniuk kell a konferenciára!

***

Az UNODC a legjelentősebb az UNAIDS injekciós drogokat használókkal és börtönkörülményekkel foglalkozó HIV-megelőzési, kezelési, ellátási és támogatási ügynökségei között. További információhoz látogassa meg a www.unodc.org/AIDS honlapot!

* *** *

Kapcsolat további információhoz:

Fabienne Hariga
UNODC HIV/AIDS Egység
Mobil: (+43-699) 1459-4292
E-mail: fabienne.hariga@unodc.org