Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/202
2010. június 24.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Az egészségre gondolj, ne a kábítószerekre!"

Üzenete a Kábítószer-fogyasztás és illegális kereskedelem elleni nemzetközi napon
2010. június 26.

BÉCS, június 26. (ENSZ Információs Iroda) - Miközben készülünk az Egyesült Nemzetek, Milleniumi fejlesztési célokkal kapcsolatos szeptemberi csúcstalálkozójára, fel kell ismernünk, hogy a fejlődés legnagyobb akadálya a kábítószer-fogyasztás és az illegális kereskedelem. Ahogy az idei év témája is hangsúlyozza: "Gondolj az egészségre, ne a drogokra!"

A kábítószer-fogyasztás komoly egészségügyi problémákat okozhat. A kábítószer-befecskendezés a HIV terjedésének legfőbb oka. A világ egyes részeiben a heroin-használat és a HIV terjedése világjárványra emlékeztető arányokat értek el. A kábítószerek kontrollálása tehát, beleértve a megelőzést és kábítószer-használat káros hatásait is, fontos része a HIV/AIDS elleni harcnak.

A kábítószerek veszélyt jelentenek a környezetre. A kokatermelés kiterjedt andoki esőerdőket - bolygónk tüdejét - és nemzeti parkokat pusztít el. A kokaintermelésre használt vegyszerek pedig megmérgezik a helyi patakokat

Az illegális kábítószer-kereskedelem aláaknázza a kormányzatok, intézmények, és a társadalom kohézióját. A kábítószer-kereskedők jellegzetesen olyan útvonalakat keresnek, ahol a jogrend kevéssé érvényesül. Következésképpen a kábítószerekkel kapcsolatos bűnözés elmélyíti a bizonytalanságnak és szegénységnek való kiszolgáltatottságot.

Ahhoz, hogy ezt az ördögi kört megtörjük, létfontosságú támogatnunk a fejlődést a kábítószer-termelő régiókban. Az Mfc-k elérésére irányuló munkánk és a kábítószerek elleni harc kéz a kézben kell járjon. Miközben az illegális termények megsemmisítésére törekszünk, a szegénységet is fel kell számolnunk.

A közelmúlt - Nyugat-Afrika és Közép-Amerika egyes részeiben - aggasztó tendenciái megmutatják, hogyan fenyegetheti a kábítószer-kereskedelem egyes államok biztonságát, de esetenként még szuverenitását is. Ezért helyez nagyobb hangsúlyt az Egyesült Nemzetek az igazságszolgáltatás fejlesztésére valamint a bűnüldözésre a béketeremtő és békefenntartó missziókban.

De a nemzeti kormányoknak is meg kell tenni a kötelességüket. Minden államot sürgetek, hogy vállaljon részt az Egyesült Nemzetek Transzatlanti és Szervezett Bűnözés elleni Egyezményében. Arra is megkérem az államokat, hogy az ENSZ Korrupcióellenes Egyezménye tagjaként tartsák be ígéreteiket: erősítsék meg az integritást és csökkentsék a kábítószer-kereskedelemnek kedvező korrupciót.

Az idei Kábítószer-fogyasztás és illegális kereskedelem elleni nemzetközi napon erősítsük meg elkötelezettségünket a közösségeinken és a nemzetek családján belüli közös felelősségre vonatkozóan.

* *** *