Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/206
2010. július 7.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Micsoda inspiráció millióknak"

Üzenet a nemzetközi Nelson Mandela-napon, 2010. július 18.

BÉCS, július 18. (ENSZ Információs Iroda) - Nelson Mandela kimagasló személyiség. Megtestesíti az emberbarátság és az Egyesült Nemzetek legnagyobb értékeit. Élete, ereje, tisztessége példát mutat mindnyájunknak. Évekig harcolt elnyomói ellen. Aztán megbocsátott nekik!

Szerencsés vagyok, hogy találkozhattam vele. Mint sokan másokat, engem is lenyűgözött kisugárzása és kedvessége. De a legnagyobb hatással alázatossága volt rám. Amikor megpróbáltam köszönetet mondani neki élete munkájáért, így válaszolt: "Az nem én voltam." Inkább arról akart beszélni, más emberek mit tettek az emberi jogokért és a méltóságért folytatott harcban.

És ez csak az egyik oka annak, hogy Nelson Mandela milliókat inspirál. Nem hátrált meg sem a pénz, sem a hatalom hatására. Ahogy újra és újra emlékeztet minket: ő csak egy egyszerű ember. Mégis, rendkívüli dolgokat tett.

Nelson Mandela eredményeiért ő is, családja is sokat fizetett. Áldozata nem csak hazája, Dél-Afrika népét segítette, de a világot is jobbá tette minden embernek, a világ minden részén. Ma, az első nemzetközi Nelson Mandela-napon, köszönetet mondunk neki mindazért, amit a szabadságért, igazságért, demokráciáért tett.

Megmutatta az utat. Megváltoztatta a világot. Végtelenül hálásak vagyunk neki!

* *** *