Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/257
2010. április 5.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Küzdjünk a mikroba-ellenes szerekkel szembeni rezisztencia ellen: Ha ma nem lépünk, holnap nem lesz gyógymód"

Üzenete az egészség világnapján,
2011. április 7.

BÉCS, április 7. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az antibiotikumok és más mikroba-ellenes gyógyszerek felfedezése indította el az emberiség egészségében az egyik legdrámaiabb változást. Mielőtt ezek a gyógyszerek ismertek lettek volna, a negyvenes években a fertőző betegségek évente több millió ember életét követelték. Ezek a gyógyszerek segítettek megszabadulni a fertőző betegségek rémétől.

Elsőként a magasabb jövedelmű országok és a szegény országok tehetős lakossága jutott hozzá ezekhez a gyógyszerekhez. Az elmúlt két évtizedben azonban az új közegészségügyi stratégiáknak és finanszírozási mechanizmusoknak köszönhetően a szegényebb közösségek is hozzájutnak a főbb halált okozó betegségek, mint pl. a tuberkulózis, a HIV, malária, tüdőgyulladás és hasmenéssel járó betegségek elleni szereknek. Az emberi és állati használatra szánt gyógyszerek magánjellegű felhasználása is drámai módon növekedett.

Az eredmények nagyon jelentősek, most azonban azzal kell szembe néznünk, hogy elveszítjük ezen értékes gyógyszerek egy részét a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia térnyerése miatt. A mikroba-ellenes rezisztencia természetes jelenség, de a gyógyszerek széleskörű használata, az egészségügyben és mezőgazdaságban tapasztalt túlzott és helytelen fogyasztás, elősegíti térnyerését. A kereskedelem, a turizmus és a migráció megnövelik ezeknek az organizmusoknak a közösségeken és határokon átívelő jelenlétét.

Számos olyan gyógyszer, amely megmentette szüleink és nagyszüleink életét, ma már használhatatlan. A gyógyszer rezisztencia óriási kiadásokat ró az egészségügyi rendszerekre és egyre több - szükségtelenül elvesztett - életet is követel, azzal fenyeget, hogy az egészségüggyel kapcsolatos Millenniumi Fejlesztési Célokban már elért eredményeket fel kell adnunk. Alááshatja a modern gyógyítás és technológia eredményeit a nem fertőző kórképek esetén is. Talán a legaggasztóbb az, hogy nem jelennek meg új mikroba-ellenes szerek, amelyek felváltani hivatottak a régieket.

A Világ Egészségügyi Szervezet az alábbi idézetet választotta az idei egészségügyi világnap mottójául: "Küzdjünk a mikroba-ellenes szerekkel szembeni rezisztencia ellen: Ha ma nem lépünk, holnap nem lesz gyógymód". A mikroba-ellenes rezisztencia megjelenése összetett probléma, amelyben számos résztvevő érintett. Sürgősen és nagyon hatékonyan kell küzdenünk ellene, szektorokon és országokon átívelően.

Ma a WHO egy 6 pontból álló csomagot fogalmazott meg, amelynek révén elősegítené az elszámoltathatóságot és megállítaná a gyógyszer rezisztencia terjedését: közös tervezés, felügyelet, gyógyszerszabályozás, a gyógyszerek ésszerű használata, fertőzés megelőzés és kezelés, innováció és kutatás. A kormányoknak, az iparnak és minden résztvevő félnek reagálnia kell erre a hívásra. A globális egészségügy és számtalan millió élet forog kockán.

* *** *