Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/304
2011. november 23.

Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki Mun:

"Az erőszak elterjedtségének mértéke sokkoló"

Üzenete nők elleni erőszak felszámolásának Nemzetközi napján,
2011. November 25.

BÉCS, november 25. (ENSZ Információs Szolgálat) - A nők és lányok elleni erőszak sok formában létezik és az egész világon elterjedt. Ide tartozik a nemi erőszak, a családon belüli erőszak, a munkahelyi zaklatás, az iskolai bántalmazás, a női nemi szervcsonkítás és fegyveres konfliktusban elkövetett szexuális erőszak. Elsősorban férfiak az elkövetők. Akár a fejlett vagy fejlődő országokat nézzük az erőszak elterjedtségének mértéke sokkoló. Az erőszak - sok esetben csak a fenyegetése is - a legjelentősebb akadály a nők teljes egyenlősége előtt.

A nők és lányok joga az erőszakmentes életért elidegeníthetetlen és alapvető. A nemzetközi emberi jogok és humanitárius törvények rögzítik ezt. És központi szerepe van a UNiTE, Egyesülj, hogy véget vessünk a nők elleni erőszak kampányomban is. 2008. évi indulása óta a kezdeményezés kormányokat, a civil társadalmat, a vállalati szektort, sportolókat, művészeket, nőket, férfiakat és fiatalokat mozgósított világszerte. A társadalmi mobilizációs platform, a "Mondj NEMet - Egyesülj"("Say NO - UniTE") több mint 2 millió akciót végzett világszerte - a tiltakozó menetektől a közvélemény figyelmének felkeltésén át az áldozatokat segítő jogi tanácsadásig.

Sok akciónk kapott támogatást az Egyesült Nemzetek Nők Elleni Erőszak Megszüntetésért Alaptól. 15 évvel ezelőtti alapítása óta az Alap 77 millió dollár értékben támogatott 339 kezdeményezést 126 országban és térségben. Szeretnénk, ha az Alap többet is tudna tenni, de a támogatási igény mértéke messze meghaladja a lehetőségeket. Csak idén több mint 2500 jelentkező 1.2 milliárd dollárnyi igénye érkezett az Alaphoz. Minden partnerünkhöz fordulok, hogy segítsenek teljesíteni ezen óriási kielégítetlen igényeket.

Az a küldetésünk, hogy a "zéró tolerancia" üzenetét mindenhová eljuttassuk a világon. Hogy ezt elérjük, a társadalom minden tagját, különösen a fiatalokat kell elérjük. Elsősorban a fiatal férfiakat és fiúkat kell bátorítanunk, hogy jogvédők legyenek. Egészséges férfias viselkedési modelleket kell támogatnunk. Túl sok fiatal nő fel elavult férfi sztereotípiák között. A barátokkal a nők elleni erőszakról beszélgetve és ellene téve megállíthatják generációk óta bevésődött viselkedéseket.

Ezen a nemzetközi napon sürgetem a kormányokat és partnereiket világszerte, hogy energiát és ötleteket nem kímélve vezessük a fiatalokat arra, hogy véget vessünk az erőszak e járványának. Csak akkor lesz igazságos, békés és egyenlő a világunk.

* *** *