Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/351
2012. június 20.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

A menekülteknek nincs választásuk. Neked van.

Üzenete a Menekültek Világnapján,
2012. június 20.

BÉCS, június 20. (ENSZ Információs Szolgálat) - A világon több mint 42 millióan kényszerülnek akaratuk ellenére elhagyni otthonukat és közösségüket. Ebből több mint egy millió az elmúlt másfél évben menekült el fegyveres konfliktusok miatt Elefántcsontpartból, Líbiából, Maliból, Szomáliából, Szudánból és Szíriából. Ezek a számok sokkal többek mint puszta statisztikák, ezek a számok egyéneket, családokat jelentenek, akiknek élete fenekestül felfordult, akiknek közösségeit elpusztították és akiknek jövője bizonytalan.

A menekültek világnapja az érintettekre emlékeztet, és arra, hogy támogatásunkat feléjük növelnünk kell.

Öt menekültből négy olyan fejlődő országba érkezik, és részesül figyelemre méltó nagylelkűségükben, amelyek maguk is is komoly gondokkal küzdenek. A Pakisztáni Iszlám Köztársaságba és Iránba a legnagyobb számban érkeznek menekültek, több mint két és fél millióan. Tunézia és Libéria is azok közé az országok közé tartozik, amely saját kihívásai ellenére is nyitva tartja határait, megosztja a szűkös vízkészletét, földjét és más természeti forrásait azokkal, akik a fegyveres erőszak hatásaitól szenvednek.

Kenya harmadik legnagyobb városa egy menekülttábor amely félmillió szomáliai menekültnek ad otthont, sokuk már három évtizede él itt száműzetésben. Niger, Mauritánia és Burkina Faso - éhezéssel és aszállyal sújtott országok, mégis 175 ezer Maliból jövő menekültnek adnak menedéket. Ezeket az országokat nem hagyhatjuk magukra.

Az Egyesült Nemzetek Szervezette és különösen az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa azon dolgozik, hogy megoldja ezeket a kihívásokat, úgy, hogy közben védelmet és segítséget nyújtson 15,5 millió saját országán belül menekülni kényszerülő embernek. Figyelmünk középpontjában ál továbbá a hontalanság megelőzése és csökkentése. De a humanitárius segítség nem elég.

Az UNHCR Global Trend jelentése szerint az elvándorlás mértéke meghaladja az eddigi megoldásokat. Együtt kell dolgoznunk, hogy mobilizáljuk a politikai akaratot és vezetést annak érdekében, hogy csökkentsük és megelőzzük a menekültáradatokat elindító fegyveres konfliktusokat. Ahol helyreállt a biztonság, ott a konfliktus kiváltó okait kell megszüntetni, és megélhetést, szolgáltatásokat és jogállamiságot kell teremteni a visszatérő menekültek számára.

A költségvetési megszorítások ellenére nem fordíthatunk hátat azoknak, akiknek szükségük van ránk. A menekültek azért indulnak el, mert nincs más választásuk. Segítenünk kell nekik.

* *** *