Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/355
2012. június 25.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"A kábítószer fogyasztása és illegális kereskedelme jelentős negatív hatást gyakorol a világ fejlődésre és stabilitására"

Üzenete a Kábítószer Fogyasztás És Illegális Kereskedelme Elleni Nemzetközi Napon,
2012. június 26.

BÉCS, június 26. (ENSZ Információs Szolgálat) - A kábítószer fogyasztása és illegális kereskedelme jelentős negatív hatást gyakorol a világ fejlődésére és stabilitására.

Az illegális drogok dollár milliárdokkal segítik a terrorista tevékenységeket és a bűnözés egyéb fajtáit, mint például az ember- és fegyvercsempészet.

Az illegális kábítószerek és a hozzájuk kapcsolódó bűnszervezetek aláássák a jogállamiságot. Vállalkozásuk büntetlensége félelmet kelt és kiábrándulást okoz a kormányzás minden szintjéből.

Közép-Amerikában például az egyre növekvő erőszakot az országokon is átívelő szervezett bűnözés és drogcsempészet táplálja. A világon itt történik a legtöbb emberölés.

Afganisztánban a fejlődést gátolja az a tény, hogy itt a legmagasabb az opiátok előfordulása a világon. Mianmar egyes részein élelmiszerhiány tapasztalható azért, mert a gazdák inkább a készpénzért jól értékesíthető mákot termelik.

Nagy kihívással néz szembe a világ legforgalmasabb Európába tartó drogcsempész útvonalán elterülő Nyugat- és Közép-Afrika is. A régió országaiban lévő gyakran gyenge jogi és pénzügyi szervezetek nagyon sebezhetőek.

A tranzit országok már nem egyszerűen összekötik az útvonalakat, hanem célországokká is váltak. A Közép- és Nyugat-Afrikán keresztül szállított kokain fele a régióban marad. A drogfogyasztás ezen változó mintái veszélyeztetik a nagy nehezen elért eredményeiket a fenntartható fejlődés és kormányzás területén.

Az ENSZ drog, a bűnözés és korrupció elleni egyezményei szilárd alapot adnak a globális megoldásokhoz ezek ellen a kihívások ellen. Ezek az eszközök együtt kiegyensúlyozott megközelítést nyújtanak az emberkereskedelem megállításához, a gazdálkodóknak életképes alternatívát, a drogfogyasztóknak egészséges életet és emberi jogokat ajánlanak.

A kábítószer és a hozzá kapcsolódó bűnözés elleni erőfeszítéseink hatékonyabbak lesznek ha a fiatalokkal, a civil társadalommal, a kormányokkal és a nemzetközi közösséggel együtt partnerségben gyökereznek. Együtt enyhíteni tudjuk milliók szenvedéseit és megtörhetjük a kábítószer és a bűnözés országokat, közösségeket és családokat fogva tartó hatalmát.

* *** *