Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/441
25 June 2013

Az ENSZ-főtitkár:

Üzenete a kábítószerrel való visszaélés és illegális kereskedelem elleni nemzetközi napon

2013. június 26.

BÉCS, június 26. (ENSZ Információs Szolgálat) - Idén látogatást tettem az észak-olaszországi San Patrignano kábítószer-rehabilitációs központban, ahol 28 országból származó több mint 1 200 fiatal nő és férfi tanulja, hogyan szabaduljon meg a függőség átkától és élvezzen egy méltóságteljes és gyümölcsöző életet. Az útjuk nem könnyű. Bátorságot, elkötelezettséget és a munkájukat odaadással végző mentorok könyörületét igényli. Viszont az ösztönző közösség tagjai tisztában vannak azzal, hogy mennyire szerencsések. A kábítószer a világ minden részén veszélyt jelent a fiatalok, gyermekek, családok és közösségek egészségére és jólétére nézve; a kábítószer-kereskedelem által generált dollár milliárdok pedig táptalajt adnak a korrupciónak, növelik a bűnhálózatok erejét, valamint félelmet és bizonytalanságot keltenek.

Az illegális kábítószer-kereskedelem a fejlődés egyértelmű akadálya. Ez a határokon átívelő probléma erőteljes és koordinált rendészeti megoldást igényel mind országokon belül mind országok között. A szervezett bűnözés és az illegális kábítószer-kereskedelem elleni fellépés közös felelősségünk. Viszont a jogállamiság a képletnek csak egyik fele. Például azok a farmerek számára, akik az olyan illegális kábítószerek megművelésétől függnek, mint a kokacserje, a marihuána és az ópium; alternatív megélhetés biztosítása szükséges, ahogyan a kábítószer-használók és függők számára is segítségnyújtás szükséges és nem megbélyegzés.

Az emberi jogi és tudományalapú közegészségügyi megközelítés az egyetlen megbízható alap a függőség megelőzésére és a kapcsolódó következmények kezelésére, mint a HIV-fertőzés átadása, amely a nem biztonságos tűhasználat gyakorlatából fakad. Szintén meg kell céloznunk az olyan veszélyeket, mint az új pszichoaktív, de számos nemzetközi kontroll alatt nem álló anyagok felmerülő problémája. Különösen a fiataloknak kell tisztában lenniük az ilyen fajta kábítószerek használatának veszélyeivel.

Ezen a kábítószerrel való visszaélés és illegális kereskedelem elleni nemzetközi napon, felhívom a kormányokat, a médiát és a civil társadalmat, hogy tegyenek meg mindent, ami lehetséges az illegális kábítószerek által okozott károkra való figyelemfelhívás érdekében; valamint segítsenek annak megelőzésében, hogy bárki a kábítószer-használatból bevételhez jusson.

* *** *