Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

 UNIS/SGSM/568

2014. október 22.

 Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete az Egyesült Nemzetek napján

2014. október 24.

BÉCS, október 24. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az Egyesült Nemzetekre most a megannyi válság idején nagyobb szükség van, mint valaha. A szegénység, járvány, terrorizmus, diszkrimináció és a klímaváltozás rengeteg áldozatot követel. Továbbra is emberek millió szenvednek olyan sajnálatos kizsákmányolástól, mint a rabszolgamunka, az emberkereskedelem, a szexuális rabszolgaság, valamint a gyárakban, a földeken és bányákban uralkodó nem biztonságos körülmények. A világgazdaság továbbra sem egyenlő mindenki számára.

Az Egyesült Nemzetek azon a világ embereinek tett ünnepélyes ígéreten alapul, hogy véget vet az emberi méltóság elleni támadásoknak és egy jobb jövő felé tartó útra vezet. Voltak fájdalmas kudarcok és rengeteg munka áll előttünk, hogy megvalósítsuk az ENSZ-alapokmányban elképzelteket. Viszont erőt meríthetünk eddigi eredményeinkből.

Az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljai elősegítették a valaha legsikeresebb szegénység elleni kampányt. Az Egyesült Nemzetek egyenlőtlenséggel, kínzással és rasszizmussal foglalkozó szerződései megvédték az embereket, míg más egyezmények a környezetet védelmezték. Az ENSZ-békefenntartók ellenséges erőket választottak szét, közvetítőink vitákat rendeztek, valamint humanitárius munkásaink életmentő segélyt juttattak el a rászorulókhoz.

Ebben a kritikus pillanatban, erősítsük meg újra mindannyian elkötelezettségünket a társadalom peremére szorult és sérülékeny emberek felemelkedése iránt. Az Egyesült Nemzetek napján felhívom a kormányokat és egyéneket arra, hogy közös okból a közös jóért dolgozzanak.

* *** *