Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

 UNIS/SGSM/588
2014. november 28.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete a palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napján

2014. november 29.

BÉCS, 2014. november 29. (ENSZ Információs Szolgálat) - Ismét egy újabb komor, szomorú és sajnálatos éven vagyunk túl a palesztinok, izraeliek és mindazok számára, akik békére vágynak. 50 kegyetlen nyári napon keresztül a világ tanúja volt egy szívtelen háborúnak Gázában, amely a harmadik ilyen konfliktus volt hat év alatt.

Kétszer utaztam a régióba ez elmúlt hónapok során. Elsőnek a harcok befejezése érdekében, másodjára pedig azért, hogy lássam a következményeket és támogassam az újjáépítésre tett erőfeszítéseket.

Megismétlem, amit Gázában mondtam: elítélem a Hamász rakétatámadásait, amelyeket válogatás nélkül indítottak izraeli civilek ellen. Semmi mást nem értek el ezzel, csak szenvedést mindkét fél számára.

Megismétlem, amit Izraelben mondtam: az izraeli hadsereg által okozott pusztítás mértéke komoly kérdéseket vetett fel a megkülönböztetés és arányosság alapelveinek tiszteletben tartásával kapcsolatban, amelyek felelősségre vonást kívánnak. Sokkal többet kell tenni a civilek védelméért és ragaszkodni a nemzetközi emberi jogokhoz és humanitárius joghoz.

A hosszú távú stabilitás a konfliktus okainak kezelésén múlik. Ez magában foglalja a gázai elzárás és a palesztin föld fél évszádos elfoglalásának megszüntetését, valamint Izrael jogos biztonsági aggodalmainak kezelését.

Ezen a szolidaritási napon a szívünk a gázai és más palesztin menekültek felé fordul. Az ENSZ Palesztin Menekültek Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) napi szinten létfontosságú utánpótlást biztosít a Gázában és Ciszjordániában, valamint a Jordániában, Libanonban és Szíriában élő palesztinok milliói számára. Kérem, hogy minden donor folytassa a UNRWA és a gázai újjáépítés jelentős támogatását.

Mélyen aggaszt a Jeruzsálemben és Ciszjordániában kialakult helyzet. Mindkét oldalon a szélsőségesek irányítanak. Felhívok minden felet arra, hogy álljon ellen ezeknek az erőknek és gyakoroljon önuralmat, valamint tisztelje a szent helyekkel kapcsolatos status quo-t. Ismét nemtetszésemet fejeztem ki Izrael telepesi tevékenységével kapcsolatban Ciszjordániában, ide értve az elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet is. 

A konfliktus vége csak tárgyalásos úton és az Egyesült Nemzetek releváns határozatain alapuló igazságos politikai helyzeten keresztül oldható meg.

Az izraeli és palesztin emberek közös sorssal néznek szembe közös földön. Nem létezhet a másik eltörlése. Mégis mélyen tartok attól, hogy minden egyes nap elteltével a régió emberei elvesztik minden kapcsolatra, - minden együttérzésre - és a közös emberiségünk és közös jövőnk kölcsönös megértésére irányuló érzésüket.

Ezen a nemzetközi szolidaritási napon felhívok minden felet arra, hogy lépjenek vissza a további konfliktustól. Az értelmetlen rombolásnak véget kell vetni. A béke erkölcsös időszakának kell megkezdődnie.

* *** *

Photos of the observance of the International Day of Solidarity with the Palestinian People 2014 at the UN in Vienna: http://bit.ly/1A04jw4