Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/664
2015. szeptember 15.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár:

Üzenete az ózonpajzs megőrzésének nemzetközi napján

2015. szeptember 16.

BÉCS, szeptember 16. (ENSZ Információs Szolgálat) - Nem olyan régen még, az emberiség egy saját magának okozott katasztrófa szélén állt. Az általunk használt ózonlebontó anyagok, mint a kloro-fluoro-karbonok (CFC-k) kilyukasztották az ózonréteget, amely megvéd minket a Nap káros ultraibolya sugárzásától.

Mégis sikerült leküzdenünk ezt a kihívást. 30 évvel ezelőtt a nemzetközi közösség aláírta az ózonréteg védelméről szóló bécsi egyezményt. Az ózonréteget lebontó anyagokról szóló montreali jegyzőkönyvben pedig a világ összefogott, hogy megszüntessék a CFC-k és más ózonlebontó anyagok előállítását és használatát.

Együtt elértük, hogy a sztratoszféra ózonrétege a felépülés útjára lépett, amely várhatóan századunk közepéig végbemegy. Ez körülbelül 2 millió bőrrákkal kapcsolatos megbetegedést és talán még annál is több hályog kialakulását előzheti majd meg évente. 

Miközben várjuk a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer elfogadását és a kormányok erőfeszítéseit, hogy idén Párizsban egy új és közös ösvényt alakítsanak ki a klímaváltozás terén, addig is a montreali jegyzőkönyv inspiráljon bennünket. A jegyzőkönyv megmutatja, hogy képesek vagyunk bármire, amikor nemzetekként egy globális kihívás esetén közösen cselekszünk.

Ugyanakkor a montreali jegyzőkönyv munkája még nem ért véget. A hidro-fluorkarbonokat (HFC-k) sok esetben ózonlebontó anyagok helyettesítésére használják. Ugyan a HFC-k nem bontják az ózonréteget, viszont különösen erős üvegházhatású gázok, amelyek nagyban hozzájárulnak a már amúgy is túlmelegedett bolygónk további melegedéséhez a következő évtizedekben, ha nem cselekszünk most.

Számos ország fontolgatja a montreali jegyzőkönyv használatát a HFC-k lecsökkentése érdekében. A HFC-k montreali jegyzőkönyv alapján való kezelése iránti politikai elkötelezettség lehetne az egyik legnagyobb eredménye a klímaváltozás elleni harcnak a párizsi klímakonferencia előtt. A multilaterális erőfeszítéseink nagy győzelme lesz az is, ha megvédjük környezetünket. Az idei nemzetközi napon ígérjük meg, hogy ugyanúgy megvédjük éghajlatunkat, ahogyan megőriztük ózonpajzsunkat.

* *** *