Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/781
2016. szeptember 20.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár:

Üzenete a béke nemzetközi napján

2016. szeptember 21.

BÉCS, szeptember 21. (ENSZ Információs Szolgálat) - Minden évben a béke nemzetközi napján az Egyesült Nemzetek felhívja a háborúzó feleket, hogy tegyék le fegyvereiket és 24 órán keresztül tartsanak globális fegyverszünetet. Egy harc nélküli nap azzal a fontos jelentéssel bír, hogy a fegyveres konfliktusoknak véget lehet és véget is kell vetni.

Viszont a béke sokkal többet jelent a puszta fegyverletételnél. A béke egy olyan globális társadalom építéséről szól, amelyben az emberek nem élnek szegénységben és megosztják a gazdagságból származó hasznokat. A béke arról szól, hogy közösen növekszünk és támogatjuk egymást mint egy egyetemes család.

Idén a béke nemzetközi napja a 17 fenntartható fejlődési célra (SDG-kre) mint a béke építőköveire hívja fel a figyelmet. Gyakran vezet konfliktusok kialakulásához, hogy az emberek a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásokat akarják megszerezni. A fenntartható fejlődésről szóló 2030-as keretrendszer a mi tervünk arra, hogy a kialakuló hasonló viszályokat megelőzzük, miközben senkit nem hagyunk magára.

Egyértelmű volt az Egyesült Nemzetek 193 tagállamának üzenete, amikor tavaly szeptemberben egyhangúlag elfogadták a 17 fenntartható fejlődési célt.

A tartós békéhez nélkülözhetetlen a fenntartható fejlődés. A fenntartható fejlődés és a béke alapja pedig az emberi jogok tiszteletben tartása. Meg kell védenünk a bolygónkat. Csakis együttműködve tudjuk biztonságban megőrizni közös otthonunkat a jövő nemzedékei számára.

Mindannyian kiállhatunk a fenntartható fejlődés mellett és hirdethetjük a 2030-as keretrendszer és az fenntartható fenntartható fejlődési célok üzenetét. Ezen felül pedig mindannyian felelősségre vonhatjuk kormányainkat, hogy betartsák a jövővel kapcsolatos ígéreteiket.

Dolgozzunk együtt egy zöldebb bolygóért, azért, hogy minden ember méltóságban és egyenlően élhessen, és hogy biztosítsuk, senki ne maradjon hátra.

Idén a béke nemzetközi napján Ön is fejezze ki elkötelezettségét a béke iránt úgy, hogy a fenntartható fejlődési célok hírnökévé válik.

* *** *