Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/825
2017. március 8.

António Guterres az Egyesült Nemzetek főtitkárának:

Üzenete a nemzetközi nőnapon

New York, 2017. március 8.

BÉCS, március 8. (ENSZ Információs Szolgálat) - A nők jogai emberi jogok. Mégis az olyan nehéz időkben, amikor a világunk egyre kiszámíthatatlanabb és zűrzavarosabb, a nők és lányok jogai csökkennek, korlátozottabbá válnak és akár meg is szűnhetnek.

A nők és lányok helyzetének javítása az egyetlen módja annak, hogy megvédjük jogaikat és biztosítsuk számukra, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.

A nőkkel és lányokkal szemben mutatott még nagyobb megkülönböztetéshez vezet, hogy a férfiak és nők közötti, a történelem során kialakult hatalmi egyenlőtlenségeket súlyosbítják a társadalmak és országok közötti növekvő egyenlőtlenségek. A hagyományokkal, a kulturális értékekkel és a vallással való visszaélés pedig világszerte csorbítja a nők jogait, megalapozza a szexizmust és védelmezi a nőgyűlölő szokásokat. 

Tovább csökkennek a nők jogai, amelyek eddig sem voltak egyenlők soha, egy földrészen sem a férfiak jogaival. Megkérdőjeleződött a nők joga a saját testük felett is. A nők rendszeres megfélemlítésnek és zaklatásnak vannak kitéve mind az online felületeken, mind a való életben. A legrosszabb eset az, amikor a szélsőségesek és a terroristák a nők és lányok alávetésére építik fel ideológiájukat, továbbá szexuális és nemi alapú erőszaknak teszik ki őket, valamint kényszerházasságra vagy rabszolgaságba kényszerítik őket.

A vezető beosztásokat illető néhány előrelépés ellenére a legtöbb vezető beosztást még mindig férfiak töltik be, a nemek közötti gazdasági egyenlőtlenség pedig a régimódi felfogásoknak és a hímsovinizmusnak köszönhetően tovább szélesedik. Ezen, az élet minden területén a nők helyzetének javításával kell változtatnunk, hogy vegyék figyelembe véleményüket, és irányíthassák saját életüket, valamint közös világunk jövőjét is.

A nők és lányok jogainak megtagadása nem csak önmagában helytelen, hanem annak komoly társadalmi és gazdasági következményei vannak, amelyek mindannyiunkat hátráltatnak. A nemek közötti egyenlőségnek olyan fontos hatása van, amely nélkülözhetetlen a megfelelően működő közösségekben, társadalmakban és gazdaságokban. 

A nők oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése jótékony hatással van a családjaik és közösségeik számára, amely a jövő nemzedékeire is kihatással lesz. Minden iskolában töltött év, akár 25 százalékkal is növelheti egy lány jövőbeli keresetét.

A nők teljes részvétele a munkaerőpiacon nem csak lehetőségeket teremt, hanem növekedést is generál. A munkavállalás terén is létező nemek közötti szakadék megszüntetésével 12 billió USD-vel növekedhetne a világ GDP-je 2025-ig. A közintézményekben pedig a nők magasabb aránya hozzájárul a megfelelőbb képviseletükhöz, növeli a fejlesztéseket, javítja a döntéshozatalt és jótékony hatással van az egész társadalomra.

A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszernek központi célja a nemek közötti egyenlőség elérése. Ezt a globális tervet a világ összes országának vezetője fogadta el, hogy megoldják az előttünk álló kihívásokat. Az ötödik fenntartható fejlődési cél külön felhív a nemek közötti egyenlőség megvalósítására, valamint a nők és lányok helyzetének előmozdítására, amely nélkül a 17 fenntartható fejlődési cél sem érhető el.

Elkötelezett vagyok az iránt, hogy növeljük a nők részvételét a békével és biztonsággal kapcsolatos munkánkban. A női tárgyalók nagyobb eséllyel érik el a fenntartható békét, a női békefenntartók pedig csökkentik a szexuális visszaélés és kizsákmányolás kockázatát.

Az ENSZ-en belül elkészítek egy olyan munkatervet, amely egyértelmű, határozott célokkal segíti, hogy az egész rendszeren belül elérjük a nemek egyenlőségét, így a szervezetünk igazán azokat az embereket képviselheti, akiket szolgálunk. Mivel az eddigi célok nem valósultak meg, ezért most el kell mozdulnunk az ambíciótól a cselekvés irányába.

Az idei nemzetközi nőnapon kötelezzük el magunkat amellett, hogy mindent megteszünk a berögződött előítéletek felszámolásáért, az elkötelezettség és fellépés támogatásáért, a nemek közötti egyenlőség elősegítéséért, valamint a nők helyzetének javításáért.

* *** *