Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/866
2018. május 25.

Az Egyesült Nemzetek főtitkárának:

Üzenete az Egyesült Nemzetek békefenntartóinak nemzetközi napján

2018. május 29.

Az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa 1948. május 29-én fogadta el az Egyesült Nemzetek első békefenntartó műveletét, az ENSZ Közel-keleti Fegyverszüneti Felügyelő Szervezetét.

A békefenntartás 70. évfordulóján kifejezzük hálánkat annak a több mint egy millió férfinek és nőnek, akik számtalan életet megmentve az ENSZ-zászló alatt szolgáltak.

Tisztelettel adózunk annak a több mint 3700 kéksisakosnak, akik a legnagyobb áldozatot hozták.

Tisztelgünk továbbá a tizennégy misszió előtt, amelyekben ma is folyamatosan dolgoznak azért, hogy megvédjék az embereket és a béke ügyét szolgálják.

Idén az Egyesült Nemzetek békefenntartóinak nemzetközi napját Maliban töltöm, hogy együttérzésemet fejezzem ki azoknak a munkatársaknak, akik nagy veszteségekkel néznek szembe és instabilitás veszi őket körül.

Miközben világszerte elismerjük a békefenntartók szolgálatát és az általuk hozott áldozatot, elkötelezett vagyok amellett, hogy előrelépést tegyek a békefenntartás terén és még biztonságosabbá és hatékonyabbá tegyem a műveleteinket a mai nehéz körülmények között. 

Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy újra megerősítsük szerepünket az emberi jogok előmozdításában, valamint a szexuális kizsákmányolás és zaklatás elleni fellépésben.

Az Egyesült Nemzetek békefenntartása egy igazolt befektetés a globális béke, a biztonság és a fellendülés elérésébe.

Kötelezzük el magunkat közösen az iránt, hogy mindent megteszünk ezen cél sikeres megvalósításáért.

Köszönöm.

* *** *