Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/548
2019. szeptember 9.

Fellépés az emberekért és a bolygóért

ENSZ magas szintű hét, 2019. szeptember

BÉCS/NEW YORK, szeptember 9. (ENSZ Információs Szolgálat) - Idén szeptemberben az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszakának kezdetén a világ vezetői a New York-i ENSZ-székházban gyűlnek össze azért, hogy előmozdítsák a klímaváltozás elleni fellépést és felgyorsítsák a fenntartható fejlődés elérését. A vezetők számos csúcs- és magas szintű találkozón vesznek részt azzal a céllal, hogy mindenki számára egészséges, békés és virágzó életet biztosítsanak egy erős és jobb nemzetközi együttműködésen keresztül.

2019. szeptember 23.: Klímacsúcs

A klímaváltozás hatásai egyre érezhetőbbek, de a tudósok szerint azonnali cselekvéssel még mindig van lehetőség a globális átlaghőmérséklet emelkedésének 1,5 Celsius-fok alatt tartására az iparosodás előtti szinthez képest, amellyel elkerülhetjük a legvégzetesebb következményeket. A csúcstalálkozó lehetőséget ad a kormányok vezetőinek, a magánszektor és a civil társadalom képviselőinek, hogy bemutassák megoldásaikat, amelyekkel csökkentik a kibocsátást, valamint kiépítik az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességet és alkalmazkodást.

2019. szeptember 23.: Magas szintű találkozó az általános egészségügyi ellátásról

Az első magas szintű találkozó az általános egészségügyi ellátásról olyan új kezdeményezéseket indít el, amelyek mindenki számára lehetővé teszik a megfizethető, befogadó és rugalmas egészségügyi rendszerekhez való hozzáférést. A találkozó felélénkíti a globális elköteleződést a mindenki számára elérhető egészségügy mellett.

2019. szeptember 24-25.: A fenntartható fejlődési célokról szóló csúcstalálkozó

A fenntartható fejlődési célokról szóló csúcstalálkozó lehetővé teszi a világ vezetői és mások számára annak bemutatását, hogy mit tesznek társadalmaink és gazdaságaink átalakításáért, miközben a célok elfogadásának ötödik évfordulójához közeledünk. Az országok 2015-ben egyhangúlag elfogadták a 2030-as fenntartható fejlődésről szóló keretrendszert, ami a valaha volt legambiciózusabb vállalkozás világunk átalakítására és arra, hogy előmozdítsuk a fellendülést és biztosítsuk a jóllétet mindenki számára a környezet védelmének figyelembevételével.

2019. szeptember 26.: A fejlesztés finanszírozásáról szóló magas szintű párbeszéd

A 2030-as keretrendszer megvalósításának egyik legnagyobb kihívása továbbra is a szükséges finanszírozás mobilizálása. A fenntartható fejlődési célok eléréséhez elengedhetetlen befektetések még mindig alulfinanszírozottak. Növekedtek a kereskedelem-korlátozó intézkedések, emelkedik az eladósodási kockázat, amelyek megnehezítik számos ország számára azt, hogy képesek legyenek befektetni a fenntartható fejlődési célok elérésébe. A fejlesztés finanszírozásáról szóló magas szintű párbeszéd összehozza a kormányok, az üzleti világ és a pénzügyi szektor vezetőit, hogy segítsenek felszabadítani a szükséges erőforrásokat, kiépíteni a partnerségeket, valamint felgyorsítsák a fejlődést.

2019. szeptember 27.: A SAMOA útvonal magas szintű időközi áttekintése

A fejlődő kis szigetországok a legsérülékenyebb országok közé tartoznak a világon. Kis méretük, távoli elhelyezkedésük, szűkös erőforrásuk és exportbázisuk, a külső gazdasági sokknak való kitettségük és a klímaváltozás hatásai mellett a globális környezeti kihívások miatt egyedülálló problémákkal néznek szembe. Öt évvel a fejlődő kis szigetországok fenntartható fejlődését támogató SAMOA útvonalról szóló ambiciózus megállapodás elfogadása után magas szinten kerül áttekintésre a klímaváltozás pusztító hatásai elleni fellépéssel kapcsolatos előrehaladás, a gazdasági és környezeti ellenállóság kiépítése és a további kihívások.

***

Az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszakának elnöke: Tijjani Muhammad-Bande

2019. június 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése megválasztotta Nigéria ENSZ-hez akkreditált állandó képviselőjét Tijjani Muhammad-Bandét a 74. ülésszak elnökeként.

Tijjani Muhammad-Bande az előtte álló évről elmondta: "Jövőre az Egyesült Nemzetek Szervezete megalapításának 75. évfordulóját ünnepeljük, amely egyedülálló lehetőséget ad nekünk arra, hogy csökkentsük a nemzetek közötti bizalomhiányt, hiszen mindannyian ugyanarra törekszünk és nincs más választásunk mint, hogy együtt dolgozzunk. Amennyiben alapító atyáink elképzeléseit szeretnénk megvalósítani, akkor nem hagyhatjuk, hogy a közömbösség és a cinizmus bejusson az ENSZ-be."

Az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszakának elnöke által meghatározott prioritások:

Béke és biztonság: a nemzetközi béke és biztonság előmozdítása, különös tekintettel a konfliktusmegelőzésre.

Klímaváltozás: a klímaváltozás elleni globális fellépés megerősítése, amely nélkülözhetetlen a fenntartható fejlődési célok hatékony megvalósításához.

Emberi jogok: előtérbe helyezve a befogadást, az emberi jogokat, valamint a fiatalok és a nők helyzetének előmozdítását.

Fenntartható fejlődési célok: partnerségek előmozdítása a fenntartható fejlődési célok eléréséért különösen az 1. cél (a szegénység felszámolása), a 2. cél (az éhezés megszüntetése) és a 4. cél (minőségi oktatás) terén.

* *** *

További információért kérjük, keresse:

Anne Thomas
Information Officer, UNIS Vienna
Telefon: (+43-1) 26060-5588
Mobil: (+43) 699-1459-5588
Email: anne.thomas[at]unvienna.org