Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1027
2020. június 19.

Az Egyesült Nemzetek főtitkárának

Üzenete a menekültek világnapján

2020. június 20.

Világszerte közel 80 millió nő, gyermek és férfi kényszerült arra, hogy elmeneküljön otthonából a saját országán belül vagy azon kívülre. Ennél még aggasztóbb az, hogy közülük 10 millióan tavaly keltek útra.

A menekültek világnapján megfogadjuk, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy véget vessünk az üldöztetésnek és azoknak a fegyveres konfliktusoknak, amelyek ezekhez a szörnyű adatokhoz vezetnek.

Ezen kívül ma elismerjük a befogadó közösségek és országok nagylelkűségét és emberiességét, amelyek gyakran a saját gazdasági és biztonsági problémáikkal is küzdenek. Köszönettel, támogatással és befektetésekkel tartozunk ezeknek az országoknak.

Mindannyiunknak azon kell dolgoznunk, hogy helyreállítsuk a nemzetközi menekültvédelmi rendszer egységét és végrehajtsuk azokat az ígéreteket, amelyeket a Globális Menekültügyi Fórumon tettünk, hogy a menekültek és a befogadó közösségek is megkaphassák a számukra szükséges támogatást.

Idén az új koronavírus további fenyegetést jelent a menekültek és a belső menekültek számára, akik a legsérülékenyebbek közé tartoznak. Nemrég az új koronavírusról és a mozgásban lévő emberekről szóló beszámolómban felkértem a kormányokat arra, hogy vegyék figyelembe a menekülteket és a belső menekülteket minden a vírus kezelésére és az újjáépítésre irányuló erőfeszítés során.

A menekültek és a belső menekültek kiemelkedő szerepet töltenek be azok között, akik az élvonalban küzdenek a vírus ellen.

A bangladesi táboroktól az európai kórházakig a menekültek ápolóként, orvosként, tudósként, tanárként és más nélkülözhetetlen funkciókban dolgoznak, védve magukat, valamint segítve az őket befogadó közösségeket.

A menekültek világnapján megköszönjük a menekülteknek, hogy leleményességükkel és elszántságukkal újraépítik az életüket, miközben jobbá teszik a körülöttük lévők életét is.

Ma és minden nap egységben és szolidaritásban vagyunk a menekültekkel, valamint elismerjük azt az alapvető kötelességünket, hogy menedéket nyújtsunk a háború és az üldöztetés elől menekülőknek.

* *** *