Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1042
2020. augusztus 19.

Az ENSZ-főtitkár

Üzenete a humanitárius világnapon

2020. augusztus 19.

A humanitárius világnapon tisztelettel adózunk a humanitárius munkásoknak, akik munkájuk során hatalmas kihívásokat győznek le azért, hogy megmentsék és előmozdítsák emberek millióinak az életét.

Ezek a valódi hősök rendkívüli dolgokat tesznek rendkívüli időkben azért, hogy olyan nőkön, férfiakon és gyermekeken segítsenek, akiknek az életét felforgatták a válságok.

Idén a humanitárius munkásoknak még többet kell dolgozniuk, mint eddig valaha.

Fellépnek ugyanis az új koronavírus által okozott globális válsággal szemben és reagálnak az annak következtében kialakult megnövekedett humanitárius igényekre.

A munkahelyek, az oktatás, az élelmiszer, a víz és a biztonság elvesztése milliókat sodor a szakadék szélére.

A vírus lassítása érdekében bevezetett kijárási korlátozások azt jelentették a közösségek, a civil társadalom és a helyi szervezetek számára, hogy nekik kellett most is először reagálniuk mint, ahogyan korábban is sokszor.

Idén azokat ünnepeljük, akiknek gyakran maguknak is segítségre van szükségük, a menekülteket, akik segítenek a befogadó közösségeiken, a helyi egészségügyi dolgozókat, akik a betegekre vigyáznak és beoltják a gyerekeket, valamint a humanitárius munkásokat, akik arról tárgyalnak, hogy a konfliktus által sújtott területekre bevihessék az élelmiszert, a vizet és a gyógyszereket.

Ők a járvánnyal szembeni fellépés ismeretlen hősei, akik gyakran a saját életüket is kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék.

Csatlakozzanak ma hozzám, hogy közösen újból kifejezzük nagyrabecsülésünket és támogatásunkat a bátor humanitárius munkásoknak, az egészségügyi dolgozóknak és az első beavatkozóknak, akik szolidaritást és emberiességet mutatnak a példátlan szükség idején.

* *** *