Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/574
2021. július 6.

A következő 18 hónapban a globális erőfeszítések döntő fontossággal bírnak a járvány romboló hatásainak visszafordításában és a kulcsfontosságú célok elérésének felgyorsításában

Annak ellenére, hogy a járvány az évtizedek alatt elért fejlődést visszavetette, a járvány elleni fellépés során látható egy megújult globális elköteleződés a fenntartható fejlődési célok elérésének felgyorsítása mellett

New York, július 6. – Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által ma közzétett, a Fenntartható fejlődési célok eléréséről szóló 2021-es jelentés szerint egyre több ország és közösség ismeri fel annak a szükségét, hogy felerősítse erőfeszítéseit a fenntartható fejlődési célok (SDG-k) elérése érdekében amellett, hogy figyelembe veszi az új koronavírus járvány által okozott veszteségeket világszerte.

A következő 18 hónapban meghozott döntések és cselekedetek fogják meghatározni, hogy a járványból való felépülésről szóló tervek képesek lesznek-e a világot azon globálisan elfogadott célok elérése felé irányítani, amelyek célja a gazdasági növekedés és a társadalmi jóllét elősegítése, valamint a környezet védelme.

Az SDG-k eléréséért tett globális erőfeszítéseket nyomon követő jelentés szerint az új koronavírus járvány jelentősen beavatkozott az emberek életébe és megszüntette sokak megélhetését. Miközben az SDG-k elérése a járvány előtt is lassan haladt, a járvány további 119-124 millió embert lökött vissza a szegénységbe 2020-ban. Eközben 255 millió teljes idejű állással egyenértékű munka szűnt meg, és az éhezők már eddig is növekvő száma 83-132 millióval emelkedett.

A járvány megmutatta és felerősítette az országokon belüli és az országok közötti egyenlőtlenségeket. 2021. június 17-éig Európában és Észak-Amerikában minden 100 emberre körülbelül 68 védőoltás jutott, míg szubszaharai Afrikában ez a szám kevesebb mint 2 volt. A járvány miatt 10 millióval több lányt veszélyeztet a kényszerházasság a következő évtizedben. A nemzetközi turizmus összeomlása pedig aránytalanul sújtja a fejlődő kis szigetországokat.

2020-ban a gazdasági lelassulás kevéssel járult hozzá a klímaválság lassításához. A fő üvegházhatású gázok koncentrációja tovább emelkedett miközben a globális átlaghőmérséklet körülbelül 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti szintekhez képest, amely veszélyesen közelít a Párizsi Klímamegállapodásban meghatározott 1,5 Celsius-fokos határhoz.

A külföldi közvetlen befektetések globális áramlása 40 százalékkal csökkent 2019 és 2020 között. A járvány hatalmas pénzügyi kihívásokat okozott főleg a fejlődő országoknak, amelyeknek nőttek az adósságtörlesztési nehézségeik.

Az ENSZ tagállamai által 2015-ben elfogadott 2030-as keretrendszer egy közös irányvonalat jelöl ki az emberek és a bolygó számára a béke és a jólét elérése érdekében most és a jövőben. Az irányvonal a 17 globális célra épül, amelyek célkitűzése az egészség és az oktatás előmozdítása, az egyenlőtlenségek csökkentése, a gazdasági növekedés ösztönzése, egyúttal a klímaváltozás elleni fellépés, valamint az óceánjaink és erdőink megőrzése.

A jelentés szerint úgy tudunk ismét előrelépni az SDG-k elérése felé, ha a kormányok, a városok, az üzleti világ és az iparágak az újjáépítés során alacsony szén-dioxid-kibocsátású, ellenálló és átfogó fejlődési irányokat fogadnak el, amelyek csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, megőrzik a természeti erőforrásokat, jobb munkahelyeket hoznak létre, előmozdítják a nemek közötti egyenlőséget és kezelik a növekvő méltánytalanságokat.

„Az emberiség történelmének kritikus helyzetében vagyunk. A ma meghozott döntéseknek és cselekedeteknek jelentős következményei lesznek a jövő nemzedékeire nézve,” mondja a gazdasági és szociális ügyekért felelős ENSZ-főtitkárhelyettes Liu Zhenmin. „A járvány tanulságai segíteni fognak bennünket abban, hogy megküzdjünk a jelenlegi és a jövőbeli kihívásokkal. Ragadjuk meg a pillanatot együtt, hogy ez legyen a cselekvés, az átalakítás és a helyreállítás évtizede azért, hogy elérjük az SDG-ket és betartsuk a Párizsi Klímamegállapodásban vállaltakat.”

A járvánnyal szembeni erőfeszítések megmutatták a közösségek nagyfokú rugalmasságát, a kormányok határozott fellépését, a szociális védőháló gyors kiterjesztését, a digitális átalakítás felgyorsítását, valamint egy egyedülálló együttműködést az életmentő védőoltások és kezelések rekord idő alatti kifejlesztésére. A jelentés szerint ezek a szilárd alapok segítik az SDG-k elérésének felgyorsítását.

További fontos tények és adatok:

A jelentés szerint az újjáépítési erőfeszítés függ a szakpolitikák kialakításához szükséges elérhető adatoktól is. Az adatgyűjtést lehetővé tevő finanszírozás nemzetközi és hazai forrásokból való biztosítására van szükség ezekhez az erőfeszítésekhez.

A fenntartható fejlődési célok eléréséről szóló 2021-es jelentés itt található:

https://unstats.un.org/sdgs/report/2021/

Sajtótájékoztató

A jelentésről szóló sajtótájékoztatóra július 6-án kerül sor rögtön a déli tájékoztatót követően, körülbelül 12 óra 15-kor (EDT), amely online is megtekinthető lesz itt: http://webtv.un.org/

***

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI CÉLOK ELÉRÉSÉRŐL SZÓLÓ JELENTÉSEK

Az éves jelentések áttekintést adnak arról, hogy a világ hol tart az SDG-k elérésében, kiemelve azokat a területeket, ahol eddig haladást értünk el és azokat, ahol további erőfeszítések szükségesek. A jelentéseket az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya készíti a nemzetközi és a regionális szervezetek, valamint az ENSZ szakosított intézményei, alapjai és programjai által megküldött adatokból. Ezen felül számos nemzet statisztikusa, szakértők a civil társadalom részéről és az akadémiai szférából szintén hozzájárulnak a jelentésekhez.

* *** *

KAPCSOLATTARTÓK A SAJTÓ SZÁMÁRA

ENSZ Globális Kommunikációs Főosztály
Dan Shepard  | +1 212 963 9495| shepard[at]un.org

ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya
Yongyi Min  | +1 212 963 9293  | min3[at]un.org