Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1136
2021. május 27.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján

2021. május 29.

Az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján tisztelettel adózunk annak a több mint egy millió nőnek és férfinek, akik valaha a fegyveres konfliktusok frontvonalában dolgoztak, valamint annak a 4000 békefenntartó emlékének, akik szolgálat közben vesztették életüket. Soha nem felejtjük szolgálatukat és az áldozatot, amelyet hoztak.

Legmélyebb hálámat fejezem ki annak a 85 000 polgári, rendőri és katonai békefenntartónak, akik jelenleg a világ legveszélyesebb területein azért dolgoznak, hogy megvédjék az elesetteket és segítsenek fenntartani a békét. A vírus miatt bevezetett korlátozások és a fertőzés kockázata ellenére ezek a férfiak és nők tovább folytatták munkájukat, miközben támogatták a helyi hatóságokat a koronavírus elleni harcban. Őszinte részvétem azon békefenntartók családjainak, akik áldozatul estek ennek a szörnyű betegségnek.

Idén a nemzetközi nap alkalmából a fiatalok, a béke és a biztonság kapcsolatát emeljük ki. Azokban az országokban, ahol békefenntartóink dolgoznak, a béke csak a fiatalok aktív részvételével érhető el. A világnak jobban figyelemmel kell lennie a fiatalok szükségleteire, a fiatalok hangjának felerősítésére és a részvételük biztosítására a döntéshozatalban.

A műveleteink fontos szerepet játszanak a fiatalok, különösen a fiatal nők és lányok védelmében és támogatásában, valamint abban, hogy ezáltal csökkenjen az erőszak és fennmaradjon a béke. A Kongói Demokratikus Köztársaságban a MONUSCO misszió a fegyveres csoportok által könnyen behálózható fiatalokkal dolgozik azon, hogy az erőszaknak egy életképes és fenntartható alternatíváját biztosítsa. Dél-Szudánban a fiatalok csoportjainak békefolyamatokba való bevonása segített a regionális és a nemzeti szereplők közötti kapcsolat megerősítésében. A Közép Afrikai Köztársaságban és Maliban pedig a MINUSCA és a MINUSMA missziók dolgoztak szorosan együtt a fiatalok képviselőivel azon, hogy minél több választó jelenjen meg a közelmúltban tartott választásokon.

A saját, fiatal békefenntartóink jelentik az egyik legnagyobb erősségünket, különösen azok a fiatal női békefenntartók, akik mindennap rácáfolnak a mélyen gyökerező nemek közötti sztereotípiákra, valamint ösztönzik a fiatal nőket és lányokat arra, hogy a megszokottól eltérő utakat és lehetőségeket keressenek.

Az ENSZ békefenntartó missziói segítenek a béke gondozásában a világ legveszélyesebb helyein. Ma és mindennap tisztelgünk a békefenntartóink elkötelezettsége és bátorsága előtt, amellyel segítik a társadalmakat, hogy a háborúból egy biztonságosabb és stabilabb jövő felé tartsanak.

* *** *