Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1315
2023. május 25.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján

2023. május 29.

Az Egyesült Nemzetek békefenntartói a békésebb világ iránti elkötelezettségünk mozgatórugói. 75 éve támogatják a konfliktusok és a zűrzavarok által sújtott embereket és közösségeket világszerte.

Ma, az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján tisztelgünk a nemzetközi békéhez és biztonsághoz való rendkívüli hozzájárulásuk előtt.

1948 óta több mint kétmillió békefenntartó teljesített szolgálatot 71 misszióban, segítséget nyújtva az országoknak a háborúból a békéhez elvezető nehéz úton.

Kulcsfontosságú szerepet játszanak a halálos konfliktusok káoszában rekedt civilek védelmében, így az egyetlen reményt és segítséget jelentik az elképzelhető legveszélyesebb helyzetekben.

E nélkülözhetetlen munka elvégzése során sok békefenntartó fizette meg a végső árat. Több mint 4200 békefenntartó vesztette életét az ENSZ-zászló szolgálata során. Együttérzünk és szolidárisak vagyunk családjaikkal, barátaikkal és kollégáikkal, és örökké inspirálni fog bennünket a béke ügye iránti önzetlen odaadásuk.

Jelenleg 125 országból több mint 87 000 békefenntartó teljesít szolgálatot 12 műveletben. A békefenntartók növekvő globális feszültségekkel és megosztottsággal, stagnáló békefolyamatokkal és egyre bonyolultabb konfliktusokkal néznek szembe.

Ezen akadályok ellenére, és a partnerek széles körével való együttműködésnek köszönhetően, a békefenntartók kitartanak.

A kéksisakos csapataink a reményt jelentik a konfliktusok árnyékában élő emberek számára.

Támogassuk és ismerjük el a békefenntartókat úgy, ahogyan ők támogatják az emberiséget.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete az 1995-ös srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapján
  08/07/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete az 1995-ös srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapján

  "Srebrenica emléke erősítse meg arra vonatkozó elhatározásunkat, hogy olyan világot építünk, amiben nem létezik a népirtás szörnyűsége, hanem helyette igazságosság és béke honol, és amiben a "soha többé" ünnepélyes ígérete az egész emberiség számára megvalósul." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a menekültek világnapján
  19/06/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a menekültek világnapján

  "A fegyveres konfliktusok, az éghajlati káosz és a zűrzavarok következtében rekordszámú ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát Szudántól Ukrajnáig, a Közel-Kelettől kezdve Mianmaron át a Kongói Demokratikus Köztársaságig megannyi országban. Ez az elvándorlás súlyos szenvedést okoz a menekülteknek." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a gyűlöletbeszéd elleni fellépés nemzetközi napján
  14/06/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a gyűlöletbeszéd elleni fellépés nemzetközi napján

  "A gyűlöletbeszéd elleni fellépés nemzetközi napján mindannyian dolgozzunk azon, hogy előmozdítsuk az emberi jogi oktatást, bevonjuk a fiatalokat a demokratikus döntéshozatalba, valamint azon, hogy fellépjünk az intolerancia, a megkülönböztetés, az előítéletek és a sztereotípiák ellen, bárhol is jelenjenek meg." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon
  05/06/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon

  "Az idei környezetvédelmi világnap témája a „földek helyreállítása, az elsivatagosodás és az aszályokkal szembeni ellenálló képesség". — António Guterres