Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1322
2023. június 19.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a menekültek világnapja alkalmából

2023. június 20.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosaként eltöltött évtizedem alatt tanúja voltam a menekültek ellenálló képességének és az általuk nyújtott társadalmi hozzájárulásnak az élet minden területén.

A megpróbáltatásokkal szemben tanúsított kitartásuk nekem is erőt ad minden egyes nap.

A menekültek képviselik az emberiség szellemiségének legjavát.

Megérdemlik a számukra szükséges támogatást és szolidaritást a lezárt határok és elutasítás helyett.

A menekültek világnapján lesújtó statisztikával kell szembesülünk.

A konfliktusok, az üldöztetés, az éhezés és az éghajlati káosz által sújtott országokban élők közül több mint 100 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Ez pedig nem csak egy szám a papíron.

Ez a szám olyan nőket, gyermekeket és férfiakat jelent, akik nehéz útjuk során gyakran szembesülnek erőszakkal, kizsákmányolással, megkülönböztetéssel és bántalmazással.

Ez a nap emlékeztet bennünket arra, hogy kötelesek vagyunk megvédeni és támogatni a menekülteket, valamint további lehetőségeket biztosítani a támogatásukra.

Ez a támogatás magában foglalja a menekültek letelepítésére irányuló megoldásokat, és azt, hogy segítjük őket az életük méltóságteljes újjáépítésében.

A menekültekről szóló globális megállapodásban foglaltaknak megfelelően nagyobb nemzetközi támogatást kell nyújtanunk a befogadó országok számára, hogy javuljon a menekültek hozzáférése a minőségi oktatáshoz, a tisztességes munkához, az egészségügyi ellátáshoz, a lakhatáshoz és a szociális védelemhez.

Ezenkívül sokkal erősebb politikai akaratra van szükségünk a béke megteremtéséhez, hogy a menekültek biztonságban visszatérhessenek otthonaikba.

Az idei év témája: „Remény az otthontól távol.”

Arra kérem a világot, hogy építsünk a menekültek szívében rejlő reményre.

Biztosítsuk számukra a bátorságuknak megfelelő azon lehetőségeket, amelyekre az út során szükségük van.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete az 1995-ös srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapján
  08/07/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete az 1995-ös srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapján

  "Srebrenica emléke erősítse meg arra vonatkozó elhatározásunkat, hogy olyan világot építünk, amiben nem létezik a népirtás szörnyűsége, hanem helyette igazságosság és béke honol, és amiben a "soha többé" ünnepélyes ígérete az egész emberiség számára megvalósul." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a menekültek világnapján
  19/06/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a menekültek világnapján

  "A fegyveres konfliktusok, az éghajlati káosz és a zűrzavarok következtében rekordszámú ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát Szudántól Ukrajnáig, a Közel-Kelettől kezdve Mianmaron át a Kongói Demokratikus Köztársaságig megannyi országban. Ez az elvándorlás súlyos szenvedést okoz a menekülteknek." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a gyűlöletbeszéd elleni fellépés nemzetközi napján
  14/06/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a gyűlöletbeszéd elleni fellépés nemzetközi napján

  "A gyűlöletbeszéd elleni fellépés nemzetközi napján mindannyian dolgozzunk azon, hogy előmozdítsuk az emberi jogi oktatást, bevonjuk a fiatalokat a demokratikus döntéshozatalba, valamint azon, hogy fellépjünk az intolerancia, a megkülönböztetés, az előítéletek és a sztereotípiák ellen, bárhol is jelenjenek meg." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon
  05/06/2024

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon

  "Az idei környezetvédelmi világnap témája a „földek helyreállítása, az elsivatagosodás és az aszályokkal szembeni ellenálló képesség". — António Guterres